bird
donderdag 25 april | 16.38 uur

Serap en Wim krijgen veel reacties op rubriek ‘Nieuwe Buren’

06-01-2022 15:44
uur
Door: Britta Alink
vluchtelingen-3
• Serap Can en Wim van Zuilekom doen de interviews voor de rubriek 'Nieuwe Buren' in de Bommelerwaardgids. (foto: Koen Vandenput)

ZALTBOMMEL - Sinds april van dit jaar plaatst de Bommelerwaardgids regelmatig de rubriek 'Nieuwe Buren', een serie korte interviews met statushouders. De teksten worden gemaakt door Serap Can en Wim van Zuilekom, vrijwilligers bij VluchtelingenWerk Bommelerwaard.

De 37-jarige Serap kwam twee jaar geleden met haar man en haar nu 5 jaar oude zoon vanuit Turkije naar Nederland. Haar man is ingenieur bij ASML in Eindhoven en het gezin heeft zich gesetteld in de Vergt in Zaltbommel. Serap was in haar vaderland docent communicatie aan de Gazi Universiteit.

Nederlands
Hoewel ze nog maar kort in Nederland woont, spreekt ze de taal al bijna vloeiend. "Ik hoop in de toekomst docent Nederlands te worden", lacht ze. Om meer mensen te leren kennen en om iets te kunnen betekenen voor vluchtelingen meldde ze zich vorig jaar aan als vrijwilliger bij VluchtelingenWerk.

Veel geleerd
"Ik heb er heel veel van geleerd", vertelt ze. "In Turkije wonen meer dan vier miljoen Syrische vluchtelingen. Hier in Nederland heb ik ook Turkse vluchtelingen met politieke redenen ontmoet. Mensen in Turkije zien ze soms als terroristen. Ik wist dat dat niet juist en eerlijk was, maar door mijn vrijwilligerswerk kan ik dat ook duidelijk uitleggen. Het zijn gewone mensen net als jij en ik."

Interviews
Samen met Wim (55) deed ze het afgelopen jaar de interviews voor 'Nieuwe Buren'. Wim woont sinds 1997 in Zaltbommel. Van huis uit is hij visserijkundige, maar vanwege de ziekte MS is hij sinds 2008 arbeidsongeschikt. Vanwege zijn ziekte ziet hij heel slecht en kan hij onder andere maar langzaam lezen. Maar vrijwilligerswerk bij VluchtelingenWerk gaat hem nog prima af.

Taalmaatje
"Ik ben onder andere Taalmaatje van een Turks echtpaar", vertelt hij. "We zien elkaar twee keer per week en dat is heel gezellig. Ze zijn heel leergierig en gaan goed vooruit." Verder houdt hij vanaf 2008 spreekuur en doet veel op de achtergrond zoals het schrijven van nieuwsbrieven en handleidingen voor vrijwilligers. Hij verzorgde voor statushouders ook veel cursussen over omgaan met geld en over normen en waarden in Nederland. Hij is specialist geworden in eenvoudig en begrijpelijk Nederlands.

Positieve reacties
Doel van de rubriek in deze krant was om de statushouders 'een gezicht' te geven. En dat is gelukt. "We hebben heel veel positieve reacties gekregen", vertellen Wim en Serap. Zo kan de Eritrese Yorusalem Nederlands leren op B1-niveau, betaald door een echtpaar dat over haar las in deze krant. De 47-jarige Syrische Sawsan uit Zuilichem heeft dankzij de rubriek nieuwe contacten opgedaan. "Zij voelde zich erg eenzaam in het dorp, maar nu heeft ze echte vrienden gemaakt", vertelt Wim.

Vrienden
Juist die contacten zijn zo ontzettend belangrijk voor statushouders. "Ik ben zelf ook migrant", vertelt Serap. "Ik weet waar je tegenaan loopt als je in een nieuw land woont. Ik kon in het begin alleen maar boodschappen doen met Google Translate in de hand, omdat ik de verpakkingen niet kon lezen. Dankzij mijn vrijwilligerswerk bij VluchtelingenWerk heb ik de taal veel beter geleerd en kreeg ik de kans om Nederlanders te leren kennen. Ik heb nu vrienden in Zaltbommel."

Sociom
Hoe lang de rubriek in de Bommelerwaardgids blijft bestaan is nog niet duidelijk. Het wordt lastiger om interviewkandidaten te vinden, merken Wim en Serap. En, belangrijker nog, de begeleiding van statushouders in de Bommelerwaard gaat de komende maanden helemaal op de schop. De organisaties Sociom, Kompas en Welzijn Bommelerwaard nemen de taken van VluchtelingenWerk Bommelerwaard over.

 

 

Tags

serap can,wim van zuilekom,vluchtelingenwerk bommelerwaard