bird
zaterdag 02 maart | 15.02 uur

Sensationele Van Veen verslaat Van Gerwen en plaatst zich voor halve finale EK

29-10-2023 18:02
uur
Door: Martin van Hemert
291023_GianvanVeen-VGerwen
'GVV' versloeg 'Mighty Mike' met 10-6. Foto's: screenshots Youtube-video OfficialPDC

POEDEROIJEN – Gian van Veen heeft zich zondagmiddag op sensationele wijze geplaatst voor de halve finale van het Europees Kampioenschap Darts. Tijdens zijn debuut op dat toernooi in Duitsland versloeg de darter uit Poederoijen in de kwartfinale namelijk niemand minder dan drievoudig wereldkampioen Michael van Gerwen.

Met Van Gerwen (de huidige nummer twee van de wereldranglijst, red.) trof Van Veen de zwaarst mogelijke opponent in de kwartfinale, nadat de nummer één, Michael Smith, in de achtste finale was gesneuveld. Ondanks de imponerende status van Van Gerwen nam Van Veen brutaal de leiding en ook de tweede leg trok de inwoner van Poederoijen naar zich toe. Nadat ‘Mighty Mike’ via de 2-1 iets terugdeed, nam Van Veen weer het heft in handen door uit te lopen naar een 5-1 voorsprong.

Nadat de legwinsten veelvuldig om en om werden verdeeld, kreeg Van Veen bij een 9-6 voorsprong de eerste kansen om de wedstrijd af te maken. Zijn vijfde pijl voor de wedstrijd bracht hem via dubbel-vier de overwinning, tot hoorbaar groot genoegen van het aanwezige publiek in de Westfalenhalle in Dortmund.

(Tekst loopt door onder de foto's)
Van Veen begon het toernooi vrijdagavond met een goed gevoel. Hij wist in zijn eerste partij de Australiër Damon Heta met 6-1 overtuigend uit te schakelen. In de achtste finale op zaterdag stond de wedstrijd tegen Daryl Gurney op het programma. Gurney stoorde zich zichtbaar aan het feit dat het tochtte op het podium. Van Veen liet zich daardoor niet van de wijs brengen en rekende met 10-6 af met de Noord-Ier. 

Halve finale
Dankzij zijn overwinning op Van Gerwen heeft Van Veen zich geplaatst voor de halve finale. Daarin neemt de 21-jarige inwoner van Poederoijen het zondagavond in de tweede partij van de avond op tegen James Wade. De Brit rekende in zijn weg naar de halve finale onder meer af met de Nederlander Dirk van Duijvenbode.

Van Veen en Wade troffen elkaar voor het laatst op 2 juli van dit jaar in de EuroTour-kwartfinale in Trier. Destijds trok Wade met 6-3 aan het langste eind. De winnaar van het onderlinge treffen tussen Van Veen en Wade speelt later op zondagavond de finale tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Peter Wright en de Fries Danny Noppert. Mogelijk staat Van Veen dus op dezelfde dag tegenover twee landgenoten.

Tags

Gian van Veen,Michael van Gerwen