bird
dinsdag 26 september | 20.51 uur

Schrijfwedstrijd over 'Het meisje van Loevestein'

01-06-2023 13:41
uur
Door: Britta Alink
010623_kimBalster
Foto: Kim Balster

POEDEROIJEN - Slot Loevestein houdt een schrijfwedstrijd voor kinderen en jongeren van 6 t/m 18 jaar (in drie leeftijdscategorieën). De verhalen moeten gaan over 'Het meisje van Loevestein'.

Op de middeleeuwse begraafplaats van Loevestein lag het skelet van een achtjarig meisje dat ergens tussen 1450 en 1550 heeft geleefd. Haar tanden wisselden op het moment dat ze begraven werd. Op haar linkerschouder lag een koperen speld. Hiermee werd de lijkwade vastgehouden waarin ze begraven is. Jongens en mannen werden in die tijd begraven in een lendendoek.

Poort
Tussen 1450 en 1550 zag Slot Loevestein er heel anders uit dan nu. De dikke vestingwal om het slot was er nog niet. In plaats daarvan was er een dikke muur die Loevestein aan alle kanten omringde. Op elke hoek van de muur stond een toren.

Wie bij het kasteel wilde komen moest eerst door een poort in de dikke muur, dan een brug over over de veel wijdere gracht en daarna weer een poort door. Op het terrein zelf bevonden zich een wachthuis, een turfloods, een boerderij met stallen, een varkenskot en een stal voor de rijpaarden van de ridders. Er woonden best veel mensen op het terrein en er werd hard gewerkt.

Verhaal
Wie was het meisje dat zo jong overleden is? Wat deed ze op Loevestein? Had ze broertjes en zusjes? En hoe is ze overleden? De deelnemers kunnen een lang of kort verhaal vertellen over het meisje, een gedicht of een verhaal, dat maakt niet uit. Meedoen kan tot zondag 4 juni. Het verhaal opsturen kan naar info@slotloevestein.nl of per post: Loevestein 1, 5307 TG, Poederoijen t.a.v. afdeling marketing (onderwerp: Schrijfwedstrijd).

Tags

Slot Loevestein,Het meisje van Loevestein,schrijfwedstrijd