bird
zondag 16 juni | 07.27 uur

Schade jaarwisseling Zaltbommel is 132.174 euro

28-02-2022 13:43
uur
301221_Caravanbrand Poederoijen 2
• Een caravanbrand in Poederoijen. (archieffoto: Bart Meesters)

ZALTBOMMEL - De materiële schade van de jaarwisseling in de gemeente Zaltbommel komt dit jaar uit op 132.174 euro. Dat is aanzienlijk meer dan de schade van vorig jaar, die 50.582 euro was en die van 2019-2020: 26.150 euro.

Bovenop de materiële schade komt een bedrag van 57.607 euro aan algemene kosten zoals de kosten voor de buitendienst, huur van materiaal, uren en herstelkosten. De cijfers staan in de evaluatie van de jaarwisseling, die burgemeester Pieter van Maaren naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

Speeltoestellen
Opvallend is de grote schade aan speeltoestellen in Brakel en Bruchem, respectievelijk 20.500 en 11.500 euro. In Poederoijen is voor 27.000 euro schade toegebracht aan asfaltverhardingen onder andere op de kruising Burgemeester Posweg met de Hoekseweg.

Fysiek geweld
Tijdens de jaarwisseling is de brandweer 32 keer uitgerukt. In Poederoijen werd fysiek geweld gepleegd richting de brandweer en politie door het gooien met zwaar vuurwerk en twee agenten hebben daarbij letsel opgelopen. Ook is er schade ontstaan aan twee politievoertuigen.

Bij een incident op het Bachplein in Zaltbommel is de politie ook kort bekogeld met vuurwerk.

Niet accepteren
"Een jaarwisseling zoals afgelopen jaar kunnen en mogen we als samenleving niet meer accepteren", schrijft Van Maaren aan de raad. "De knop moet om! De branden, vernielingen en vuurwerkoverlast met de daarbij behorende schadeposten, moeten tot het verleden behoren. Hierin hebben we een gezamenlijke verantwoordelijkheid."

Gesprek
De burgemeester kondigt aan dit jaar in gesprek te gaan met de inwoners van Poederoijen en andere kernen om 'te komen tot een prettige en veilige jaarwisseling voor iedereen'.

De complete evaluatie van de jaarwisseling staat op zaltbommel.raadsinformatie.nl

 

Tags

jaarwisseling,oud & nieuw,jaarwisseling zaltbommel