bird
dinsdag 19 maart | 03.18 uur

SAAM brengt toneelstuk over eenzaamheid

14-06-2021 10:16
uur
Door: Britta Alink
saam-3
• Vlnr. Ilze Boereboom, Arend Nijstad, Ad Muilwijk, Hanneke de Wit en Gerrit Schouten. (Foto: Fotolux)

ZALTBOMMEL - Theatergroep SAAM brengt deze maand voor de derde keer een indringend stuk op de planken: 'EenSaam'.

Eigenlijk stond het derde toneelstuk van SAAM vorig jaar gepland. Maar na de eerste try-out in De Schans werd de landelijke lockdown afgekondigd en kon de voorstelling niet doorgaan. "Dat vonden we natuurlijk heel erg jammer", zeggen Hanneke de Wit (67) en Gerrit Schouten (56), twee van de vijf acteurs van het gezelschap. "Maar door die hele periode van corona heeft het stuk wel een extra dimensie gekregen. Het past eigenlijk niet beter dan in deze tijd, omdat veel mensen eenzaamheid hebben meegemaakt."

Huwelijk
'EenSaam' is geschreven door Ilze Boereboom samen met Arlien Coolen, die ook de regie op zich neemt. Productie-assistente is Ella Nijstad. Het stuk vertelt het verhaal over vijf mensen. Een echtpaar is al jarenlang met elkaar getrouwd, maar de vrouw voelt zich binnen het huwelijk ontzettend eenzaam. Een weduwnaar, hij is boer in ruste, is alleen, maar heeft geen last van eenzaamheid. Zijn bemoeizuchtige dochter ziet dat anders en overstelpt hem met aandacht. En dan is er de man die dag in dag uit alleen is en vaak niemand ziet of spreekt. Hij voelt zich ontzettend eenzaam.

Impact
"De stukken die wij spelen hebben altijd impact", vertelt Hanneke, die 25 jaar speelde bij toneelvereniging Die Kleyne Luyden. Ze doelt op het eerste stuk ZorgSaam over bezuinigingen in de zorg en het tweede 'De Franse Geranium' over euthanasie. "Vooral het tweede stuk was erg heftig", vertelt Gerrit, die 25 jaar speelde bij De Groentjes (Theatergroep Groen).

Fijne groep
"Het publiek leefde intens mee, na afloop hebben veel mensen elkaar getroost. We hebben en fijne groep en durven ons te geven, omdat we ons veilig bij elkaar voelen. Vandaar ook de naam Saam."

Lensen
De voorstellingen worden gehouden in het pand van Lensen Projectinrichters in Zaltbommel. "Een prachtige ruimte, we worden er altijd zo gastvrij ontvangen, echt fenomenaal", zegt Hanneke. Er kunnen maximaal dertig mensen per voorstelling komen kijken. De speeldata staan in de strook rechts op deze pagina.

Britta Alink

Tags

SAAM,eensaam