bird
vrijdag 29 maart | 02.28 uur

Rondleidingen op Nieuw Fort Sint Andries tijdens Open Monumentendag

29-08-2022 17:36
uur
Door: Martin van Hemert
290822_Fort Sint Andries luchtfoto 1
Een luchtfoto van Fort Sint Andries. Foto: aangeleverd

BOMMELERWAARD - Tijdens Open Monumentendag, op zaterdag 10 september, kunnen bezoekers ook terecht op Nieuw Fort Sint Andries vlakbij de sluis Sint Andries. Gidsen van Staatsbosbeheer staan tussen 11:00 en 16:00 uur klaar om het publiek te ontvangen.

De gidsen vertellen deze dag honderduit over de historie van het monument, het gebied, de oorlogen én over de flora en fauna die er voorkomt. Voor gezinnen en kinderen is een speurtocht uitgezet waarmee het terrein en de elementen te verkennen zijn. De ruïne die normaal gesproken niet toegankelijk is, wordt opengesteld, waardoor de bezoekers de kelders in kunnen. Aanmelden voor het bezoek is niet nodig en het terrein is gratis toegankelijk.

Het Spijker
In de hele Bommelerwaard zetten monumenten de deuren open voor publiek. Bijzonder zijn onder meer Het Spijker in Brakel en Kasteel Nederhemert, die normaal gesproken niet zomaar te bezoeken zijn. Het Spijker is een middeleeuws gebouw, dat oorspronkelijk als voorraadschuur voor diende.

Later werd het in gebruik genomen als woonhuis. Het Spijker ligt aan de Dreef 1. Op Open Monumentendag starten elk half uur rondleidingen met een gids. In Brakel zijn op deze dag ook de koetsierswoning naast Huis Brakel, de Oude Moestuin en de hervormde kerk in het dorp te bezoeken.

Kasteel Nederhemert
Ook Kasteel Nederhemert doet weer mee aan Open Monumentendag. Vanaf 10:00 uur start elk half uur een rondleiding onder leiding van een gids. Het zeven eeuwen oude kasteel werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest en na restauratie in 2005 in gebruik genomen als kantoor.

Binnenkort verschijnt in de Bommelerwaardgids een overzicht van alle monumenten die meedoen aan de Open Monumentendag. Wie daar niet op wil wachten, kan vast een kijkje nemen op: www.openmonumentendag.nl

Tags

Open Monumentendag,Nieuw Fort Sint Andries