bird
donderdag 25 april | 14.39 uur

Rob Metz over boek 'Popmuziek in de Bommelerwaard'

07-06-2021 09:45
uur
Door: Britta Alink
DSC05513-1
• Rob Metz (71) speelt zelf nog in de band Mrs. Stuyvenberg. (Foto: Tido Mureddu)

BOMMELERWAARD - 'Een wandeling door de laan van herinneringen'. Zo noemt Rob Metz (71) het boek 'Popmuziek in de Bommelerwaard in de jaren 60 en 70'. "En een geweldig Vaderdagcadeau", lacht hij.

Rob vormde samen met Nico van Bockel, Henk Laheij en Jan van Hekezen de eindredactie van het boek dat eind vorig jaar werd uitgegeven door Uitgeverij Dwaalkracht. Auteur Aad Zilverschoon interviewde tientallen muzikanten van Bommelerwaardse popbands uit de jaren '60 en '70, verzamelde anekdotes en vond een enorme hoeveelheid foto's en ander materiaal.

Mrs. Stuyvenberg
"Zonder dit naslagwerk was al die kennis verdampt", zegt Rob, die sinds zijn 17de in verschillende bandjes heeft gespeeld. Ook nu nog is hij actief, als gitarist in de Bommelse coverband Mrs. Stuyvenberg. "Zolang ik het fysiek aankan en mijn vingers nog goed bewegen blijf ik muziek maken", zegt hij.

Toonladders
Tijdens het coronajaar lag ook voor hem en zijn medemuzikanten alles stil. Avond aan avond speelde hij thuis op de bank toonladders. "Vingeroefeningen om de boel een beetje soepel te houden. Maar ik ben heel blij dat we nu weer met elkaar kunnen repeteren in ons vaste repetitieruimte in 't Hof." Het eerste optreden staat ook al weer gepland: de band speelt in september tijdens het Emmy Verhey Festival.

Broekies
De Bommelaar staat zelf ook vermeld in het boek. Met een flink aantal foto's. "Wat een broekies waren we toen nog, maar we voelden ons echte kerels", lacht hij. "Met dat lange haar en die bril herken je me bijna niet. Het is zo leuk om al die koppen weer eens te zien, de verhalen te lezen."

Veevervoer
Warme herinneringen koestert hij aan het bandje met de bijzondere naam 'Veevervoer', waarmee hij in 2004 in café 't Hoekske (tegenwoordig. Bosschepoort) optrad. "Mijn zoon was toen 23 en kwam kijken met z'n vrienden", vertelt Rob. "Ik vroeg 'Scháám je je niet voor mij?' Maar hij zei: 'Ben je gek, mijn vrienden zijn allemaal jaloers op me. Jij staat hier lekker te spelen, hun vader hangt op de bank voor de televisie.'"

Het boek 'Popmuziek in de Bommelerwaard' is te koop bij de HEMA in Zaltbommel en Kerkdriel.

Britta Alink

Tags

rob metz,popmuziek in de bommelerwaard