bird
zondag 05 mei | 21.57 uur

Raadsvergadering ingelast na monumentale blunder burgemeester Van Maaren

07-02-2024 15:25
uur
Door: Martin van Hemert
070224_VanMaaren-huis2
Het witte pand dat aan de Waterpoort grenst, is de woning in kwestie. Foto: Bommelerwaardgids

ZALTBOMMEL – De gemeenteraad van Zaltbommel komt woensdagavond in een besloten ingelaste raadsvergadering bijeen. Aanleiding daarvoor is de publicatie in het Brabants Dagblad over de – letterlijk en figuurlijk – monumentale blunder die burgemeester Pieter van Maaren heeft begaan.

Bij een renovatie van zijn woning aan de Waterstraat in Zaltbommel – een monumentaal pand - heeft Van Maaren namelijk niet de zogeheten achterzetramen laten plaatsen waarvoor een vergunning was verleend, maar volledig nieuwe kozijnen met dubbele beglazing.

Overtreden
De voorzitter van de subcommissie Monumenten AFL (adviescommissie Fysieke Leefomgeving Zaltbommel, Jan Vellekoop, heeft deze kwestie aanhangig gemaakt bij de commissaris van de koning (CvdK). In een brief aan de gemeenteraad en de CvdK stelt hij dat hij nog nooit met een dusdanig ernstige integriteitskwestie te maken heeft gehad. “De heer van Maaren heeft willens en wetens de aan hem verleende vergunning overtreden en daarmee de wet."

(Tekst loopt door onder de foto's)
Vellekoop vervolgt: "Daarmee heeft hij dus in strijd gehandeld met zijn ambtseed. Bovendien heeft hij hiermee naar mijn mening het aanzien van Zaltbommel letterlijk en figuurlijk geschaad en ook onze rol als commissie ernstig bemoeilijkt. Wellicht is er ook druk op de ambtelijke organisatie gelegd”, zo suggereert Vellekoop. Hij sluit de brief af met de vraag of hij aangifte moet doen bij de politie.

Oplettendheid
In een brief aan de raad reageert Van Maaren schuldbewust: “Van mij mag verwacht worden dat ik zaken verricht conform wet- en regelgeving. Dat is niet gebeurd, hetgeen ik betreur. Mijn oprechte excuses!”

Daarnaast meldt hij dat het terugdraaien van de aanpassing niet mogelijk is. “Ik probeer zo goed mogelijk samen te werken om alsnog tot voldoende resultaat te komen voor een toestemming in de vorm van een vergunning. Daarmee zal ik te zijner tijd weer aan de regelgeving voldoen, maar nogmaals, dit had gewoon niet zo gemoeten. Alle lof voor de oplettendheid van de handhavers.”
Speciaal vanwege deze integriteitskwestie vindt er woensdagavond een ingelaste raadsvergadering plaats. Deze start om 20:00 uur in het Stadhuis aan de Markt in Zaltbommel en is besloten.

Tags

Pieter van Maaren,monument

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie