bird
donderdag 25 april | 07.07 uur

Raad Maasdriel akkoord met steun MFC Heerewaarden

13-12-2020 14:40
uur
Door: Andre Bijl
gemeentehuisklein-10-17
Foto: Bommelerwaardgids

MAASDRIEL - De gemeenteraad van Maasdriel heeft donderdag groen licht gegeven aan het voorstel om het exploitatietekort van 57.000 euro van multifunctioneel centrum De Steen in Heerewaarden af te dekken. Bovendien stelde de raad 56.000 euro beschikbaar om te investeren in het pand aan de Bukestraat.

Alle fracties drongen er bij wethouder Erik van Hoften (SSM) op aan de vinger aan de pols te houden om herhaling te voorkomen.

Rode cijfers
Stichting MFC Heerewaarden, dat de exploitatie van De Steen verzorgt, kwam vanaf 2018 – het openingsjaar van het MFC – in de rode cijfers. Inmiddels is de financiële bodem van de stichting bereikt. Om duidelijkheid te krijgen hoe het tekort zo kon oplopen, stelde de gemeente een onderzoek in. Daaruit bleek dat het exploitatietekort voornamelijk is ontstaan, omdat het stichtingsbestuur niet op tijd in actie kwam. Het bestuur was het eens met die conclusie en trok het boetekleed aan.

Vordering
Inmiddels doet de Stichting er alles aan om de openstaande tegoeden terug te vorderen bij de voormalige beheerder. In augustus werd de overeenkomst met hem opgezegd. De vordering komt overeen met het tekort van 57.000 euro.

Twintig jaar
Om de acute financiële nood van de stichting te lenigen en te voorkomen dat men failliet gaat, dekt de gemeente het tekort af. De stichting moet dit bedrag - via de huur - in twintig jaar terugbetalen en kan daarvoor ook het geld gebruiken dat men hoopt terug te krijgen van de voormalige beheerder.

Extra ruimtes
Daarnaast stelt de gemeente 56.000 euro beschikbaar om extra voorzieningen in het pand te realiseren. Daardoor kunnen tegelijkertijd drie ruimtes gebruikt worden, waardoor er meer geld in het laatje komt.  

Oogje in het zeil
De raad ging akkoord met het voorstel. “Heerewaarden verdient een tweede kans om van het MFC een succes te maken”, zei Tom van Engelen (D66). Hij hoopt dat De Steen het kloppend hart van het dorp wordt. Ook VVD-er Hans van der Zalm gaf groen licht. “Maar houd een oogje in het zeil, zodat het niet verder van ons ‘wegloopt’ dan nu al het geval is.”

Nieuwe verrassingen
CDA-woordvoerder Robert van Dijk was niet blij met de gang van zaken. “Maar we kunnen niet tegen stemmen, want het MFC heeft een dorpshuisfunctie. Daarnaast zit de school erin én twee sportverenigingen. Het is zaak de exploitatie op orde te brengen. Houd de vinger aan de pols, zodat we niet voor nieuwe verrassingen komen te staan.” Van Dijk drong er bij B&W op aan ook naar de andere dorpshuizen te kijken. “Het beleid is overal verschillend.”

Wethouder Van Hoften beloofde de zaak scherp in de gaten te houden. “We gaan ervan uit dat het een kwestie van ‘once in a lifetime’ is, maar dat kan ik u helaas niet garanderen.”

Andre Bijl

Tags

mfc heerewaarden,mfc de steen