bird
vrijdag 29 maart | 00.17 uur

PvdA presenteert lijsttrekkers Zaltbommel en Maasdriel

03-01-2022 11:31
uur
Foto lijsttrekkers PvdA Bommelerwaard-1
• Anneliese van Oort is de lijsttrekker in Zaltbommel, Ardie van Liempt in Maasdriel. (Foto: Frank van Engelen)

BOMMELERWAARD - De PvdA Bommelerwaard presenteert de lijsttrekkers voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart van dit jaar: Anneliese van Oort voor Zaltbommel en Ardie van Liempt voor Maasdriel.

Anneliese van Oort is de huidige fractievoorzitter in Zaltbommel. Zij heeft brede werkervaring op het terrein van zorg en welzijn, is namens de gemeenteraad ambassadeur van antidiscriminatiebureau Vizie en mede-organisator van 'Orange the World', de campagne tegen geweld tegen vrouwen. De fractie van de PvdA in Zaltbommel bestaat op dit moment uit twee personen.

Maasdriel
In Maasdriel is Ardie van Liempt als lijsttrekker het nieuwe gezicht van de PvdA. Hij is een geboren en getogen Drielenaar, die als financieel zzp-er vooral in de zorgsector actief is. Hij staat onder andere voor eerlijke kansen, leefbaarheid in kernen en verbeteren van de bestuurscultuur en wil de PvdA weer op de kaart zetten in Maasdriel.

Gelijke kansen
"In ons programma worden de lasten eerlijk verdeeld, en zeker ook de lusten", aldus de twee lijsttrekkers. "Niemand wordt achtergesteld en niemand wordt bevoordeeld. Dat geldt bij de woningbouw, in het onderwijs, de energietransitie. Gelijke kansen, ongeacht wie je bent, wat je afkomst is, of je man of vrouw bent, wat je seksuele voorkeur is, of je gelovig bent of niet. Ons uitgangspunt is solidariteit.” 

Woningnood
“De PvdA zet ter bestrijding van de woningnood in op versnelde bouw met moderne technieken. Wij komen met een speciaal woningaanbod voor jongeren, met daarbij behoud van hun rechten op de wachtlijst. De doorstroming van ouderen wordt bevorderd door meer levensloopbestendige middenklasse woningen; zowel huur- als koopwoningen.”

De noodzakelijke energietransitie ziet de PvdA niet als een bedreiging maar juist als een grote kans.

Gemeentelijk Energiebedrijf
De energietransitie gaat geld opleveren, dat volgens de PvdA nu vooral dreigt te verdwijnen in de zakken van investeerders en banken. "De PvdA zet zich ervoor in dat de te treffen maatregelen ook betaalbaar zijn voor inwoners met een kleine beurs. Wij willen een Gemeentelijk Energiebedrijf dat zelf eigenaar is van windmolens en zonnevelden. De winst komt zo ten goede aan de gemeenschap, door inwoners financieel te helpen bij de aanschaf van zonnepanelen, warmtepompen en isolatiemateriaal. Het Energiebedrijf ondersteunt initiatieven van inwoners, dorps-energieverenigingen en bedrijven bij het zelf opwekken van elektriciteit."

Vraagbaak
PvdA Zaltbommel wil een fysiek loket, de zogenaamde Vraagbaak, waar alle inwoners terecht kunnen voor vragen en bij problemen. Andere punten uit het verkiezingsprogramma zijn: "Actieve dorpsraden, en verenigingen die bijvoorbeeld door de coronapandemie in de problemen zijn gekomen, worden door de gemeente ondersteund. Bewoners worden vroegtijdig betrokken bij (grootschalige) bouwplannen en dus niet alleen via formele mogelijkheden van het indienen van bezwaren. Voor rolstoelgebruikers is het van belang dat deze vrije doorgang hebben op de stoep en openbare ruimten goed toegankelijk zijn. Als het aan de PvdA ligt komt er een goed geleid jongerencentrum."

Lokale economie
Tenslotte heeft de PvdA uitgesproken opvattingen over de economie in de Bommelerwaard. Nieuwe 'dozen' van distributiebedrijven zijn voor de partij niet welkom: "Wij bieden met voorrang ruimte aan bedrijven die voortkomen uit de lokale economie. Ondernemers krijgen de kans om te doen waar ze goed in zijn. De PvdA staat daarbij voor innovatief, ambachtelijk en duurzaam.”

 

Tags

anneliese van oort,adrie van liempt,pvda bommelerwaard