bird
dinsdag 23 april | 11.20 uur

Project brugklas: Weg met de tegels, kom maar Vlinderstruik

12-07-2021 12:08
uur
1 kopie-1
• De leerlingen presenteerden hun plannen in het oude stadhuis. (Foto: Gerrit Groeneveld)

ZALTBOMMEL - Minder tegels, meer groen. Meer aandacht voor biodiversiteit. Een bijenhotel en wat meer aandacht voor planten als vlinderstruik en lavendel. Een groener schoolplein. Daar maak je jongeren weer een beetje gelukkiger mee. Maar ook bewuster van hun leefomgeving.

Het zal de Zaltbommelse wethouder Gijs van Leeuwen hebben aangesproken. In het oude stadhuis aan de Markt in. Zaltbommel was hij te gast bij brugklassers uit havo en vwo. In zes groepjes hadden ze nagedacht over een manier om de schoolomgeving te ‘vergroenen’. In veel gevallen waren ze afgereisd naar hun oude basisschool. Brachten in kaart wat ze daar aantroffen en hoe dat nog een stuk te verbeteren is.

Coronatijd
Voor de leerlingen was het in meerdere opzichten een bijzonder moment. Midden in coronatijd verlieten ze hun vertrouwde basisschool en namen een plekje in op een van de brugklasstoelen in het Cambium College. 

Van meet af aan moesten ze de corona-regels volgen en het schooljaar zag er wat anders uit dan hadden gedacht. Alleen al om die reden was het waardevol voor de leerlingen dat ze op het scheiden van de markt – net voor de zomervakantie – nog een ‘fysieke’ bijeenkomst konden meemaken, buiten de muren van de school en met gasten.

(tekst gaat verder onder de foto)

Natuureducatie
Zes groepjes leerlingen presenteerden hun plannen. De voorbije maanden waren ze deskundig begeleid door hun docenten en Bas van Lith van het Instituut voor Natuureducatie (IVN). Hij kaartte een groot aantal onderwerpen bij hen aan. Bijvoorbeeld waarom het belangrijk is dat we minder beton meer groen krijgen in onze leefomgeving. En waar biologisch evenwicht en voedselketens een essentiële rol spelen binnen de biologische balans.

En de leerlingen, ze hadden er veel van opgepikt. Beetje onwennig vonden ze het wel om voor een grote zaal hun ideeën aan de man en vrouw te brengen, maar na de eerste zinnen ging het meestal vlot. Met mooie presentaties verhelderden ze hoe het in hun ogen op diverse scholen nog een stuk beter kan.

Vlinderstruik
Jazeker, nog veel te veel tegels. Daar heb je toch niks aan. Zet er een mooi vlinderstruik of van die fijn geurende lavendel. En dan blijft er vast nog wel een plekje over voor een mooi bijen- of insectenhotel. Mogelijk zelfs een tuinhuisje waar ook de onderhoudsspulletje een goed plekje kunnen krijgen en hier en daar een wat grotere, schaduwrijke, boom.

In zijn nopjes
En wethouder Gijs van Leeuwen was er mee in zijn nopjes. “Laten wij – de gemeente Zaltbommel – nou ook met zoiets bezig zijn”, zo vertelde hij. “Het vergroenen van onze omgeving.” Hij zij aangenaam verrast te zijn dat de zorg voor ons klimaat zo leeft bij de jonge generatie. Op de vraag of er bij de plannen van de leerlingen voor de gemeente bruikbare onderdelen zitten zei hij daar zeker serieus naar te zullen kijken.

 

Tags

cambium,groene schoolpleinen