bird
woensdag 24 april | 21.07 uur

Politiek Zaltbommel stelt vragen over Gomarus

01-04-2021 14:25
uur
Door: Britta Alink
regenboogvlag-1
• Gomarus zou in het verleden leerlingen hebben gedwongen uit de kast te komen. (Foto: Adobe Stock)

ZALTBOMMEL – Zowel de VVD als Frits van der Schans hebben deze week schriftelijke vragen aan het college gesteld naar aanleiding van een artikel vorige week in NRC. In dat artikel kwamen homoseksuele oud-leerlingen van Gomarus aan het woord.

In 2018 opende de Gorinchemse school een vestiging in Zaltbommel aan de Oude Bosscheweg. In het NRC-artikel komen oud-leerlingen van de school in Gorinchem aan het woord. De acht leerlingen vertelden onder andere dat ze gedwongen werden om ‘uit de kast te komen’, terwijl ze daar op dat moment nog niet aan toe waren.

Vertrouwenspersoon
Een meisje van 16 jaar vertelde in 2016 aan de vertrouwenspersoon van de reformatorische middelbare school Gomarus in Gorinchem dat ze een relatie had met een meisje op de school. Ze wordt drie weken later door de zorgcoördinator op het matje geroepen. NRC schrijft: “We willen dat je het aan je ouders vertelt”, zegt hij. Het meisje schrikt. Ze is er nog niet klaar voor, zegt ze. Maar hij is onverbiddelijk. “Je kan kiezen: of jij vertelt het, of wij doen dat.” Ze smeekt hem het niet te vertellen. “Je ouders staan al bij de balie”, zegt hij. De oud-leerlingen vertellen in het artikel verder over de manier waarop op de school tegen hun geaardheid wordt aangekeken: ‘Je mag wel homo zijn, zolang je maar niet praktiseert.’

Inspectie
De landelijke politiek reageerde geschokt op het artikel. Onderwijsminister Arie Slob noemde ‘onaanvaardbaar’ en kondigde een onderzoek van de onderwijsinspectie aan.

Onaanvaardbaar
En nu roert ook politiek Zaltbommel zich. “Wat de VVD betreft is iedereen gelijk en moet niemand worden beperkt in zijn of haar leven”, schrijft raadslid Isabel Plessius. “Individuele vrijheid, gelijke rechten en elkaar respecteren staan bij onze partij hoog in het vaandel. Onder andere LBHTI’ers verdienen wat ons betreft juist meer bescherming. Hoe daar, zoals in het artikel beschreven, mee om is gegaan is onaanvaardbaar.”

Blijvende schade
Volgens Frits van der Schans toont het artikel aan dat er ‘geen veilig klimaat is voor leerlingen op deze school en dan met name voor LHBTI-jongeren.’ “De wijze waarop met deze jongeren is omgegaan heeft gezorgd voor traumatische ervaringen en blijvende schade”, schrijft hij. “Het is onbestaanbaar als dit in 2020 – onder onze ogen – in de gemeente Zaltbommel zou plaatsvinden.”

College
Zowel Van der Schans als Plessius willen van het college weten hoe het zit met de vertrouwenspersoon op Gomarus en op de andere middelbare scholen in de gemeente Zaltbommel. Van der Schans vraagt het college om op korte termijn een statement te maken en daarmee afstand te doen van hetgeen in het NRC-artikel onder andere wordt genoemd: “Het gedwongen uit de kast laten komen van leerlingen met een LHBTI-geaardheid, het tijdelijk vasthouden of zelfs opsluiten van leerlingen en het verbieden van (het uitoefenen van) homoseksuele relaties tussen leerlingen.”

Reactie Gomarus
Deze week plaatste voorzitter Chris Flikweert van het College van Bestuur van Gomarus een uitgebreid statement op de website. “Als ik lees dat deze leerlingen zich absoluut niet veilig hebben gevoeld, dan doet dat ongelofelijk veel pijn”, schrijft hij. Hij heeft één van de oud-leerlingen inmiddels gesproken en zijn ‘spijt betuigd’ voor wat niet goed is gegaan. Volgens hem zijn op Gomarus ‘homoseksuele leerlingen net zo welkom als heteroseksuele leerlingen

Tags

gomarus,gomarus zaltbommel