bird
donderdag 25 april | 09.43 uur

Politiek Zaltbommel denkt na over toekomst Poorterij

14-12-2020 09:20
uur
Door: Andre Bijl
poorterij1-9
Foto: Bommelerwaardgids

ZALTBOMMEL - De Poorterij in Zaltbommel gaat verhuizen. Donderdag buigt de gemeenteraad zich over de vraag wat de meest geschikte locatie voor het cultureel centrum is.

Het college stelt verschillende opties voor die nader uitgewerkt moeten worden: nieuwbouw in de maatschappelijke zone van Waluwe III en een verhuizing van de Poorterij naar de Sint Maartenskerk.

Combinatie
Na de carrouselbehandeling op 3 december ligt er op verzoek van een flink aantal fracties ook nog een derde variant op tafel. Het gaat om een combinatie van de Waluwe III en Sint Maartenskerk, beter bekend als de ‘hybride variant’.

Pand 9
Bij de uitwerking van de varianten worden ook de activiteiten in Pand 9 betrokken, omdat op die plek in de toekomst woningbouw staat gepland. Waar de locatiekeuze nog min of meer open staat, is er al wél duidelijkheid over de ‘invulling’ van de nieuwe Poorterij. Uit een variantenstudie blijkt dat de ‘buurthuis plus’ - variant het meest recht doet aan de behoefte in Zaltbommel.

Theater
Daarmee valt de keuze voor een volwaardig theater mét een volwaardige theaterprogrammering af. Het college stelt vast dat er in Zaltbommel een doelgroep bestaat die graag professionele voorstellingen bijwoont.

Reistijd
Maar B&W constateren ook dat er in de omgeving ruim voldoende aanbod bestaat: in een straal van 25 kilometer bevinden zich negen theaters. “Enige reistijd is voor theaterbezoekers geen probleem, waardoor het – gelet op het aanbod in de regio – niet noodzakelijk is een theater te hebben in de stad.”

Bovendien vraagt een volwaardig theater om een flinke investering. Om die rendabel te maken, is ook een volwaardig programma nodig. Dit betekent dat er zo’n 96 voorstellingen per jaar gegeven moeten worden. En dat terwijl de ambitie van de Poorterij fors lager ligt: zo’n 25 tot 30 professionele voorstellingen per jaar. Ook die overweging maakt dat de realisatie van een ‘echt’ theater niet voor de hand ligt.

Amateurproducties
Naast professionele producties is er volgens B&W in Zaltbommel grote behoefte aan een locatie waar amateurproducties kunnen worden uitgevoerd. “Denk aan koren, toneel en schoolmusicals. Hiervoor is geen compleet theater nodig, maar wel een uitvoeringszaal met goede faciliteiten, zoals een podium, licht en geluid.”

Buurthuis-plus
Een ‘gewoon’ buurthuis zonder goede uitvoeringszaal voldoet maar gedeeltelijk aan die behoefte, aldus het college. “De buurthuisfunctie wordt dan wel ingevuld, maar voor amateuruitvoeringen moet al snel worden uitgeweken naar andere locaties, omdat de zaal te klein is of de faciliteiten onvoldoende zijn.” Dus is de conclusie voor B&W helder: “Mits goed uitgevoerd voldoet de buurthuis-plus-variant het best aan de behoefte in Zaltbommel.”

Subsidie
Om de Poorterij in seizoen 2021/2022 open te kunnen houden, is het nodig dat de Stichting ook komend seizoen subsidie ontvangt. Het gaat om hetzelfde bedrag als dit jaar: zo’n 162.000 euro.

Na donderdag worden de plannen voor de locaties uitgewerkt en vindt - komend voorjaar - burgerparticipatie plaats. Voor de zomer valt het definitieve besluit over de Poorterij.

Andre Bijl

Tags

de poorterij,poorterij zaltbommel