bird
woensdag 24 april | 08.08 uur

Politiek Maasdriel gaat geitendossier bespreken

08-03-2021 11:10
uur
Door: Britta Alink
geitenjpeg-3
Foto: Adobe Stock

MAASDRIEL - Politiek Maasdriel gaat de problemen rondom geitenhouderij Van der Schans bespreken tijdens de commissievergadering van dinsdag 23 maart.

De ontwikkelingen in het dossier volgen elkaar in rap tempo op. Nadat de onderhandelingen tussen Alexander van der Schans en de gemeente een paar weken geleden vastliepen, besloot de gemeente 'strikt te gaan handhaven'.

Ernstige overtreding
Op 26 februari stuurde wethouder Peter de Vries een stevige brief aan de gemeenteraad met als kop 'Geitenhouder begaat ernstige overtreding'. Volgens de wethouder bleek bij een controle van het geitenbedrijf aan de Molenstraat in Hurwenen dat er teveel volwassen geiten gehouden werden.

"Door dit illegale handelen van de geitenhouderij 'produceert' hij momenteel circa negentien procent meer geur dan op grond van zijn vergunning is toegestaan. Daarnaast stoot de geitenhouderij circa 23 procent meer fijnstof en circa 36 procent meer ammoniak uit dan is toegestaan", aldus de wethouder.

Vertrouwen
Volgens de wethouder neemt Van der Schans 'een loopje' met het woon- en leefklimaat van zijn omgeving en met het milieu. "Ons vertrouwen is zwaar geschonden nu geconstateerd is, dat deze zware overtreding is gestart tijdens de onderhandelingen, die wij met hem voerden om juist tot een oplossing te komen in het belang van de inwoners van Rossum en Hurwenen. Dit moet 'als een dolk in de rug' voelen bij alle mensen die zijn afgegaan op de 'mooie' verhalen van de geitenhouder", aldus De Vries.

Burgemeester
Toen net bekend was dat de onderhandelingen met Van der Schans waren stukgelopen heeft de dorpsraad van Hurwenen aan burgemeester Henny van Kooten gevraagd om te bemiddelen met als doel partijen weer aan tafel te krijgen. Eerder deed ook de heer Geurts dat als vertegenwoordiger van 182 ondertekenaars van een brief over het geitendossier.

Oplossing
Burgemeester Van Kooten nam de uitnodiging aan, schrijft hij op 4 maart in een brief aan de gemeenteraad. "De betrokkenen hebben het gesprek als prettig ervaren", aldus Van Kooten. "Met elkaar kregen ze de indruk dat er een mogelijkheid was om verder te praten over een oplossing. Het was voor een ieder aan tafel duidelijk dat dat gesprek dan zou moeten volgen tussen de heer Van der Schans, wethouder De Vries en de casemanager van de gemeente."

Handhaving
Maar toen werden de cijfers van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland bekend en zag de burgemeester geen rol meer voor zichzelf als procesbegeleider of bemiddelaar. "Met het bekend worden van de nieuwe informatie is het vertrouwen van het college in de geitenhouder ernstig geschaad. Wij zijn nu genoodzaakt ons volledig te richten op toezicht en handhaving", schrijft Van Kooten.

Schriftelijke vragen
Inmiddels hebben de fracties VVD en PvdA/GroenLinks schriftelijke vragen gesteld aan het college. En is het verzoek gedaan om het geitendossier op de agenda te zetten van de commissievergadering op dinsdag 23 maart. Bij die commissievergadering hopen de partijen meer duidelijkheid te krijgen over wat er nu allemaal aan de hand is.

Belanghebbenden zoals de dorpsraad en geitenhouder Van der Schans hebben bij deze vergadering de mogelijkheid om in te spreken. De vergadering begint om 19:30 uur en is via de website van de gemeente digitaal te volgen.

Britta Alink

Tags

geiten hurwenen,alexander van der schans