bird
dinsdag 06 december | 22.23 uur

Politiek bespreekt parkeerbeleid Zaltbommel

04-10-2022 14:13
uur
Door: Britta Alink
parkeerbeleid
Het nieuwe parkeerbeleid zorgde na de invoering voor veel verwarring. (archieffoto: Bommelerwaardgids)

ZALTBOMMEL – Politiek Zaltbommel bespreekt donderdagavond 6 oktober tijdens de carrouselvergadering het parkeerbeleid in de binnenstad.

“We hebben die avond een opiniërend debat”, licht wethouder Willem Posthouwer toe. “Op basis van de uitkomsten van dat debat maken we een definitief voorstel dat daarna naar de gemeenteraad gaat. Ik ben benieuwd naar de discussie donderdagavond en kijk uit naar de verschillende meningen.” Uiteindelijk hoopt Posthouwer op een ‘gedragen parkeerbeleid’.

Onbegrip
Het nieuwe regiem werd vorig jaar ingevoerd en zorgde bij bewoners en ondernemers voor veel verwarring en onbegrip. In een deel van de straten werd een blauwe zone ingevoerd, die op wisselende tijdstippen geldig was. Op sommige parkeerplaatsen moest je ’s avonds wel betalen, maar overdag niet of net andersom. Bewoners met parkeervergunningen konden op sommige plekken een deel van de dag wel staan, maar op andere delen weer niet.

'Oplossingsrichtingen'
Een pasklare oplossing ligt op dit moment nog niet op tafel. Wel heeft het college van burgemeester en wethouders een aantal ‘oplossingsrichtingen’ op papier gezet. Zo zouden er minder verschillende tijden en zones in het parkeerbeleid moeten komen te staan.

Parkeren op zondag
Een andere gedachte is dat parkeren op zondag overal gratis zou kunnen worden. Dat bekent vooral voor bezoekers meer duidelijkheid als in de binnenstad willen parkeren. Nadeel is dat de parkeerplaatsen vooral gebruikt zouden kunnen worden door bewoners van de binnenstad, waardoor bezoekers hun auto niet meer kwijt kunnen.

Blauwe zone
Langer parkeren met de blauwe parkeerschijf is een wens die naar voren is gekomen uit een enquête die is uitgevoerd door de gemeente. Ook uit de politieke discussie kwam eerder naar voren dat het fijn zou zijn de maximale parkeertijd in de blauwe zone te verlengen van een uur naar anderhalf uur. Ook is het misschien een goed idee om het gebruik van de laad- en losplekken binnen een vast tijdskader te laten vallen. Buiten die vastgestelde tijden zouden particulieren hun auto dan ook op die plaatsen kunnen parkeren.

Gratis parkeren
Vanuit de klankbordgroep en uit de enquête is gebleken dat er meer behoefte is aan meer gratis parkeerruimte. De gemeente heeft de voorkeur om het betaald parkeren bij het Bunkerschip en op de Oude Wasserij af te schaffen en daar weer gratis parkeren in te voeren.

Vergunningen
Andere mogelijke oplossingen zijn dat vergunninghouders weer de hele week in de hele binnenstad mogen parkeren behalve in de blauwe zones en om het aantal vergunningen per huishouden te beperken.

De carrouselvergadering op donderdag 6 oktober bespreekt het onderwerp in de Raadzaal van het oude gemeentehuis op de Markt. Het onderwerp staat om 19:00 uur op de agenda.

Het praatstuk van de gemeente staat bij de agenda van de vergadering.

Tags

parkeren binnenstad,parkeerbeleid zaltbommel

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie