bird
maandag 28 september | 16.39 uur

Politie gaat vaker controleren op de Maas

07-08-2020 09:00
uur
waterpolitie-2
• Ook de Bereden Politie helpt bij de controles. (Foto: Politie Bommelerwaard)

KERKDRIEL – De politie gaat de komende tijd vaker controleren op de Maas tussen Kerkdriel en Heusden.

In juli ging de politie het water op (op 23 en 30 juli) naar aanleiding van klachten van bewoners, bedrijven en recreanten. De controles werden uitgevoerd samen met de dienst infra/water Zuid-Oost van de Landelijke Eenheid en de Bereden Politie.

Snelle motorboten
Tijdens deze controles zijn 62 snelle motorboten gecontroleerd, meldt Politie Bommelerwaard op facebook. Een snelle motorboot is een klein schip, korter dan 15 meter, dat sneller kan varen dan 20 kilometer per uur. Hieronder vallen ook waterscooters.

32 overtredingen
Hierbij zijn 32 overtredingen geconstateerd. Deze overtredingen betroffen onder andere het varen zonder vaarbewijs, het niet kunnen tonen van een vaar-, registratie- of identiteitsbewijs en het niet voorhanden hebben van een deugdelijk brandblusapparaat aan boord.

Niet op eigen naam
Ook het staand sturen zonder dragen van een reddingsvest, een snelle motorboot of waterscooter niet op eigen naam hebben en geen dodemansvoorziening gebruiken tijdens de vaart werden gecontstateerd..

Regels
De politie somt nog even de regels op voor mensen die met een snelle boot de rivieren op willen.

Vaarbewijs
De bestuurder moet minimaal in het bezit zijn van een klein vaarbewijs 1. Voor deze vaartuigen geldt dat u uw vaarbewijs en identiteitsbewijs en het registratiebewijs van het vaartuig waarop u vaart fysiek bij u moet hebben aan boord van de boot. Een kopie van een van deze bewijzen geldt dus niet als geldig bewijs. Een vaarbewijs telt niet als geldig identiteitsbewijs, u moet dus naast het vaarbewijs ook nog een geldig identiteitsbewijs bij u hebben.

Reddingsvest
Daarnaast geldt dat u op een snelle motorboot voor elke persoon aan boord een deugdelijk reddingsvest moet hebben.

Brandblusser
Ook moet u een deugdelijk werkende brandblusser aan boord hebben en moet u het koord van de dodemansknop/dodemanskoord als bestuurder aan uw lichaam bevestigd hebben.

Waterskiën
Mocht u met een snelle motorboot iemand voortbewegen, bijvoorbeeld bij het waterskiën, dan geldt dat er altijd iemand die ouder is dan 15 jaar als uitkijker aan boord moet zijn. Dit is dus een extra opvarenden naast de schipper. Ook het voortrekken van een band valt hier onder.

Alcohol
De regels omtrent alcohol in het verkeer gelden ook op de waterwegen in Nederland.

 

Tags

waterpolitie,snelle motorboten,controle op de Maas

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie

zakelijk-leasen-2