bird
woensdag 24 april | 04.45 uur

Pleegzorg kan best heel pittig zijn (interview)

20-10-2020 09:15
uur
Door: Britta Alink
pleegzorg-2
• Janneke (l), Theo en Sifra Boogaard hebben regelmatig een pleegkindje in huis. (Foto: aangeleverd)

ZALTBOMMEL - Sinds april vorig jaar heeft de familie Boogaard uit Zaltbommel af en toe een pleegkind in huis. Soms een weekje, soms om de week een weekend en soms vijf maanden lang elke dag.

Op dit moment hebben ze even 'adempauze', zoals ze het zelf noemen. Want een pleegkind haal je in huis met veel liefde en de beste bedoelingen, maar het kan best heel pittig zijn.

Theo (41) en Janneke (41) wilden graag een groot gezin. Na de geboorte van dochter Sifra hoopten ze dan ook op gezinsuitbreiding, maar die bleef uit. "Toen zijn we gaan nadenken over pleegzorg", vertellen ze. "We hebben daar letterlijk en figuurlijk ruimte voor."

Cursus
Pleegouder word je niet zomaar. Na aanmelding zijn er verschillende individuele gesprekken met de pleegzorgorganisatie. Ook gaan de pleegouders op cursus om met andere kandidaat-pleegouders zo goed mogelijk op hun taak voorbereid te zijn.

"Daar leer je ontzettend veel van", vertelt Theo. "Je hoort over sommige thuissituaties waar je het bestaan niet van kende, dat sommige mensen in een heel andere wereld leven dan wij. En dat sommige ouders heel anders met hun kinderen omgaan dan wij."

Gewone kinderen
Ook voor Janneke waren de bijeenkomsten heel leerzaam. Zij heeft daarnaast nog een extra cursus gedaan om te leren omgaan met kinderen met een trauma. "Het belangrijkste dat ik geleerd heb, is dat pleegkinderen gewone kinderen zijn, er is niets mis met ze, ze hebben ontzettende pech dat ze in omstandigheden opgroeien waar de ouders kortere of langere tijd niet voor ze kunnen zorgen."

De keuze om (crisis)pleeggezin te worden, is vanaf het begin besproken met de 10-jarige Sifra. "Ik wilde vroeger heel graag een broertje of zusje", vertelt ze. "Nu vind ik het best wel leuk om enig kind te zijn. Maar zo af en toe een pleegbroertje of zusje is ook leuk."

Los laten
Het eerste pleegkindje dat vorig jaar in huize Boogaard terecht kwam was een baby van een half jaar oud. Zij bleef drie maanden. Het was een ontzettend lief meisje en Janneke, Theo en Sifra vonden het moeilijk om het meisje weer los te laten en terug te laten gaan naar haar moeder. "Maar dat is natuurlijk wel waar je het voor doet", vertelt Theo. "Een heel gezin redden gaat niet lukken. Maar door de zorg voor het kind tijdelijk op je te nemen, kun je de ouders soms net dat zetje geven om de boel weer in orde te krijgen. Het voelt goed om op deze manier iets aan de kansongelijkheid te doen, een kind en de ouders een klein beetje te helpen."

Grenzen
Inmiddels heeft de familie Boogaard nog een baby opgevangen, daarna een meisje van 2,5 en dit jaar een stoer mannetje van 5 jaar oud. Hij bleef vijf maanden. "We waren in die periode allemaal thuis vanwege corona", vertelt Janneke. "We konden niet zoveel met hem op pad als we zouden willen, dus dat was best pittig. Hij had soms flinke woede-aanvallen, hij zocht vaak zijn grenzen op en ging maar door. Gelukkig konden we met onze vragen terecht bij de pleegzorgorganisatie." Dit mannetje woont nu vier dagen per week bij zijn ouders en drie dagen bij een ander pleeggezin.

Week van de Pleegzorg

Van 28 oktober t/m 4 november is de Week van de Pleegzorg. Met deze actieweek wil Pleegzorg Nederland aandacht vestigen op pleegzorg en het tekort aan pleegouders. In Maasdriel zijn 24 pleeggezinnen, in Zaltbommel 29. Deze gezinnen krijgen binnenkort een voucher waarmee ze een dagje uit kunnen in de Bommelerwaard. De gemeenten willen daarmee hun waardering laten zien voor de inzet van de pleeggezinnen. In november komen er ook twee informatieavonden over pleegzorg (onder voorbehoud van de corona-maatregelen).

Tags

pleegzorg,janneke boogaard,theo boogaard,week van de pleegzorg