bird
vrijdag 27 januari | 16.03 uur

Periode van bezinning voor gemeenteraadslid na 'pony-rel'

23-01-2023 13:57
uur
Door: Britta Alink
pony op terras2
Dierenambulance Den Bosch heeft zich ontfermd over de pony en laat weten dat hij nu in goede handen is. (foto: Dierenambulance Den Bosch)

MAASDRIEL - Gemeenteraadslid Sjors Pardoel van CDA Maasdriel krijgt een 'periode van bezinning om de balans te zoeken in de jeugdige onbezonnenheid en de verantwoordelijkheid van een volksvertegenwoordiger'. Dat schrijft fractievoorzitter Robert van Dijk in een verklaring aan de pers.

Aanleiding voor de verklaring is de landelijke commotie die ontstond nadat Pardoel vorige week samen met een vriend een shetlandpony achterliet op een terras in de binnenstad van Den Bosch. De twee vrienden kwamen rond half vijf 's middags met de pony bij de kroeg aan en gingen er tegen zessen zonder de pony vandoor. Toen ze rond acht uur terugkwamen om de rekening te betalen had de eigenaar van de kroeg de politie en de dierenambulance al gebeld.

Landelijke media
Het incident werd gemeld in verschillende regionale media en opgepikt door landelijke media zoals de Telegraaf en het Jeugdjournaal. Al snel werd bekend dat een van de daders gemeenteraadslid is in Maasdriel.

Voorbeeldfunctie
"De fractie van CDA Maasdriel is allerminst gelukkig met de actie van Pardoel", aldus fractievoorzitter Van Dijk. "We hebben hem in een stevig gesprek duidelijk gemaakt dat een raadslidmaatschap meer inhoudt dan volksvertegenwoordiger zijn in de gemeenteraad. De verantwoordelijkheid naar de kiezer toe draag je 24 uur per dag, zeven dagen in de week en in de gemeente heb je een voorbeeldfunctie."

Voorkeursstemmen
De fractie hecht echter ook veel waarde aan de democratie, licht Van Dijk verder toe. "En Pardoel is met vele voorkeursstemmen in de raad gekozen."

Geschrokken
Volgens Van Dijk heeft Pardoel aangegeven 'enorm geschrokken te zijn'. "Hij betreurt het dat hij onbedoeld de lokale politiek, de gemeenteraad van Maasdriel en vooral zijn eigen CDA-fractie in een verkeerd daglicht heeft geplaatst", aldus de fractievoorzitter. "Hij heeft uitgesproken heel graag voor zijn kiezers en de gemeente Maasdriel een rol van betekenis te vervullen. Hij begrijpt ook dat hier wel werk aan de winkel is en dat hij meer verantwoordelijkheid moet nemen."

Balans
De fractie en het afdelingsbestuur geven het jonge raadslid hiervoor 'een periode van bezinning om de balans te zoeken in de jeugdige onbezonnenheid en de verantwoordelijkheid van een volksvertegenwoordiger'. "De landelijke aandacht voor een kwajongensstreek, laat zien dat die balans nog afstemming vraag", aldus Van Dijk. Pardoel krijgt de komende weken 'coaching en ondersteuning'.

In goede handen
Dierenambulance Den Bosch heeft op Facebook laten weten dat de pony momenteel in goede handen is. "Wij hebben de hele zaak overgedragen aan de dierenpolitie en zij gaan bekijken hoe het nu verder gaat", aldus de Dierenambulance.

Tags

sjors pardoel,pony op terras