bird
maandag 04 december | 00.12 uur

Parkeerbeleid in Zaltbommel wordt eenvoudiger

19-01-2023 11:26
uur
Door: Britta Alink
parkeerbeleid
's Avonds en op zon- en feestdagen kun je vanaf 1 juli weer overal in de binnenstad gratis parkeren. (archieffoto: Bommelerwaardgids)

ZALTBOMMEL – Het parkeerbeleid in de binnenstad van Zaltbommel gaat weer op de schop. “Het wordt eenvoudiger en duidelijker”, belooft de gemeente.

Als de gemeenteraad met het nieuwe voorstel instemt kan iedereen na 18:00 uur en op zondag en de officiële feestdagen weer gratis parkeren in de binnenstad. Het gratis parkeren op de Rotterdamse Bol komt ook weer terug.

Blauwe zone Waterstraat
Parkeren met de blauwe parkeerschijf kan maximaal één uur op de Markt, in de Boschstraat en de Waterstraat. De parkeerplaatsen in de Waterstraat waar nu nog betaald parkeren geldt, worden ook ‘blauwe zone’. De laad- en losplekken blijven van 9:00 tot 18:00 uur verboden terrein voor iedereen, maar na 18:00 uur worden het gewone parkeerplekken.

Betaald parkeren op de Veerweg, Havendijk en Oude Wasserij gaat 75 cent per uur kosten. Op de Omhoeken en in de straten waar geen blauwe schijf geldt, kost parkeren volgens het nieuwe beleid 1,25 euro.

De Omhoeken
De Omhoeken was een duidelijk voorbeeld van veel verwarring bij inwoners en bezoekers. Overdag kon je er gratis parkeren, ’s avonds na 18:00 uur moest je juist betalen. Een deel van de parkeerplaats was gereserveerd voor vergunninghouders. Dat gaat in het nieuwe beleid dus veranderen naar betaald parkeren van maandag t/m zaterdag van 9:00 tot 18:00 uur en op de overige momenten voor iedereen gratis parkeren.

Vergunninghouders
Tijdens de periode van betaald parkeren mogen vergunninghouders in de hele binnenstad gratis parkeren met hun vergunning, behalve in de blauwe zones en de Gamerschestraat.

Discussie
Het huidige parkeerbeleid zorgde al voor de invoering ervan voor veel discussie. Afgelopen najaar heeft een evaluatie van het beleid plaatsgevonden. Ruim tweeduizend inwoners, ondernemers, werknemers en bezoekers van de binnenstad van Zaltbommel vulden een vragenlijst in. Daarnaast zijn er gesprekken geweest met inwoners en ondernemers. Met de uitkomsten daarvan is de gemeente aan de slag gegaan om het parkeren in de binnenstad overzichtelijker, eenvoudiger en makkelijker te maken.

De invoering van het nieuwe beleid gaat de gemeente waarschijnlijk 40.000 euro per jaar minder parkeerinkomsten opleveren. Dat wordt opgevangen binnen de bestaande middelen.

Politiek
De politiek bespreekt het nieuwe beleid in de carrouselvergadering van donderdag 26 januari, vanaf 20:00 uur in de Raadzaal in het oude stadhuis op de Markt. Als de gemeenteraad er vervolgens mee akkoord gaat, kan het op 1 juli van dit jaar worden ingevoerd.

Tags

parkeerbeleid zaltbommel,parkeren binnenstad

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie