bird
donderdag 25 april | 04.04 uur

Oppositie Zaltbommel bezorgd over ‘Heeren van Suylichem’

10-11-2020 20:00
uur
Door: Andre Bijl
computer-10-14
Foto: Adobe Stock

ZALTBOMMEL - De oppositie in de gemeenteraad van Zaltbommel is bang dat er alsnog 300 tot 400 arbeidsmigranten worden gehuisvest op de locatie van voormalig partycentrum ‘De Heeren van Suylichem’.

Om voor de ‘fatale’ datum van 13 januari 2021 een overeenkomst te kunnen sluiten met projectontwikkelaar Proscopius Holding stelde de oppositie vorige week voor een onafhankelijke mediator aan te stellen en portefeuillehouder Gijs van Leeuwen te vervangen als onderhandelaar. De coalitie stemde tegen, zodat de motie werd verworpen.

'Hoofdpijndossier'
Het Bommelse ‘hoofdpijndossier’ kwam donderdag twee keer op tafel. Al aan het begin van de raadsvergadering legden Frits van der Schans (PvdA/GroenLinks) en Jaco Melse (Groep Melse) de wethouder het vuur na aan de schenen.

Beroep
Van der Schans wilde weten of gemeente en projectontwikkelaar tot overeenstemming komen. Proscopius heeft immers een beroep ingesteld tegen het bestemmingsplan, waarin de gemeente het onmogelijk maakt op de plek van het voormalige partycentrum een hotel of pension te realiseren voor de huisvesting van arbeidsmigranten.

26 weken
In een ‘tussenuitspraak’ constateert de Raad van State op 15 juli dat het besluit van de gemeente strijdig is met de Algemene Wet Bestuursrecht, omdat een deugdelijke motivering ontbreekt. Volgens oppositiepartijen PvdA/Groen Links, CDA, D66, SP en Groep Melse betekent dit dat de gemeente binnen 26 weken na deze uitspraak het eens moet zien te worden met Proscopius. Gebeurt dit niet, dan wordt volgens die partijen het beroepsschrift gegrond verklaard en geldt het vorige bestemmingsplan weer. En daarin was de grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten wél mogelijk.

Risico's
Vandaar dat Van der Schans en Melse informeerden hoe groot de risico’s zijn voor gemeente en inwoners. Ook al omdat volgens Van der Schans er de afgelopen zestien weken maar twee keer contact is geweest tussen wethouder en projectontwikkelaar.

Grote haast
Na een schorsing liet wethouder Van Leeuwen weten niet in staat te zijn mondeling te reageren. “De vragen zijn het waard om schriftelijk te beantwoorden.” Dat schoot bij de oppositie compleet in het verkeerde keelgat. Van der Schans: “Er is grote haast bij de voorgang van dit proces. We zitten dicht bij de fatale datum van 12 januari. Er is nauwelijks vooruitgang geboekt. Zelfs het beantwoorden van een paar eenvoudige vragen kost tijd. Ik maak me grote zorgen.” CDA-er Hein de Kort: “Ik vind het teleurstellend hoe makkelijk belangrijke vragen worden weggezet.”

Een week
Daarop beloofde de wethouder binnen een week met de antwoorden te komen, terwijl burgemeester Van Maaren wees op de mogelijkheid om die antwoorden tijdens een extra raadsvergadering te bespreken.

Overeenkomst
Daar wachtte de oppositie niet op. Aan het eind van de vergadering dienden de vijf partijen een motie in, waarin het college werd gevraagd alles doen om binnen de termijn van 26 weken met Proscopius Holding tot een overeenkomst te komen. Om dat proces meer kans te geven, stelde de oppositie voor ‘per direct’ een onafhankelijk mediator aan te stellen én wethouder Van Leeuwen van het dossier af te halen. Volgens de oppositie is er tussen wethouder en projectontwikkelaar onvoldoende basis voor een vruchtbare samenwerking.

Overbodig
De wethouder noemde de motie ‘overbodig’. “We zijn in overleg en als gemeente doen we er alles aan om er uit te komen”, zei Van Leeuwen die niet het idee heeft dat het ‘schuurt’ tussen hem en de initiatiefnemer. SGP-voorman Geert Bok liet weten achter het college te staan. “We hebben er alle vertrouwen in dat het afgesproken beleid wordt uitgevoerd.”

Omstandigheden
Daar dacht de oppositie anders over. De Kort: “Ik heb geen enkele twijfel over de inzet van wethouder en gemeente. Maar het is goed om betere omstandigheden te creëren om tot een oplossing te komen. Het is een groot risico om op deze manier door te gaan. Het college moet over de eigen schaduw heen stappen.”

Emoties
Elke Meyers (D66): “Als het linksom niet werkt, moeten we het rechtsom proberen. Wethouder en projectontwikkelaar komen er samen niet uit. Daar spelen emoties. Laten we daarom iemand inschakelen die geen emoties oproept. We moeten het risico dat daar straks 300 tot 400 arbeidsmigranten gehuisvest worden zo klein mogelijk maken.” Frits van der Schans betreurde het dat de coalitiepartijen de motie niet steunden. “Door de uitspraak van de Raad van State is over tien weken ons beleid en de participatie van inwoners niet belangrijk meer. Dan kan de projectontwikkelaar via het oude bestemmingsplan een aanvraag indienen om op grote schaal arbeidsmigranten te huisvesten.”

'Volop gemotiveerd'
Wethouder Van Leeuwen hield voet bij stuk en ontraadde de motie: “Ik ben volop gemotiveerd om door te gaan. We zetten ons in om eruit te komen.” Via een stemverklaring deed PvdA/Groen Links-voorman Nico van Wijk een ultieme poging een meerderheid voor de motie te krijgen: “Het gaat maar om één vraag: komen er straks wel of geen 400 arbeidsmigranten in Zuilichem? Als dat wel gebeurt, zijn er fouten gemaakt. Wethouder probeer dat te voorkomen.”

De motie werd met 13-8 verworpen.

Andre Bijl

Tags

heeren van suylichem,arbeidsmigranten zaltbommel,arbeidsmigranten zuilichem