bird
donderdag 25 april | 05.54 uur

Opening fietsroute ‘Tempels langs de Maas’ op vrijdag 18 juni

15-06-2021 12:29
uur
Door: Marlou van Dijk
tempelvankessel
Reconstructie van de tempel van Kessel. (Afbeelding: Mikko Kriek / BCL Archaeological Support)

MAASDRIEL - Op vrijdag 18 juni wordt om 16:00 uur tijdens een livestream-event de fietsroute ‘Tempels langs de Maas’ officieel geopend.

Tijdens deze fietsroute van 47 km langs beide oevers van de Maas ontdek je hoe de Romeinen  langs de ‘Bataafse Rivier’ leefden. Wethouder Jan-Hein de Vreede: “Ik denk dat deze route een mooie aanvulling is op wat wij de Maasbeleving noemen. De route brengt een stuk bewustwording van de geschiedenis van wat Brabant en Gelderland voor de Romeinen hebben betekend. Iedereen is wel bekend met de tempel van Empel. De Rijn was vooral de verdedigingslinie, de Maas de spirituele as en vervulde een meer recreatieve functie.”

“Bij Rossum is er een verwijzing naar een oude Romeinse oude haven die daar heeft gelegen. Onderweg zijn er grotendeels informatieborden beschikbaar, maar in zowel de gemeente West Maas en Waal als Maasdriel is er op een aantal locaties op de dijken nog geen akkoord van het waterschap en zullen er nog informatieborden worden geplaatst,” vervolgt wethouder Jan-Hein de Vreede.

Wie nu langs de Maas tussen ’s-Hertogenbosch en Oss fietst komt bovengronds nog weinig tegen dat uit de Romeinse tijd dateert. Ondergronds hebben archeologen de afgelopen decennia vele vondsten gedaan die een steeds duidelijker beeld geven van hoe dit gebied er destijds uit moet hebben gezien. Het gebied was een logistiek, economisch, religieus én militair knooppunt. Een levendig komen en gaan van mensen, handelsproducten én ideeën.

De fietsroute loopt door de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Oss, Maasdriel en West Maas en Waal. Op zo’n 16 locaties ontdek je hoe 2000 jaar geleden de Romeinen hun stempel drukten op het gebied. Er is ook een gratis route app beschikbaar voor iPhone en Android.

Vanaf 16:00 uur is het livestream-event online te volgen op www.tempelslangsdemaas.nl.

 

Tags

tempels langs de maas,fietsroute,maasdriel