bird
woensdag 24 april | 09.37 uur

Openbaar toilet misschien in Gamerschestraat

23-12-2020 13:50
uur
Door: Britta Alink
markt-2
• Volgens het college is dit de meest geschikte locatie voor een toiletunit. (Foto: Bommelerwaardgids)

ZALTBOMMEL – Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, komt er een openbaar toilet in de Gamerschestraat. Ter hoogte van sushirestaurant Japachi. Omwonenden zijn er niet blij mee.

Twee jaar geleden heeft de raad in een motie gevraagd om een openbaar toilet in de binnenstad te realiseren. De gemeente is vervolgens gaan onderzoeken wat een goede locatie zou zijn. Verschillende plekken vielen af. Zoals het peilschaalhuisje en de hoek Molenwal/Gamerschestraat. “Die liggen te ver van het hart van de binnenstad”, schrijft het college in een informatienota aan de gemeenteraad.

Toegankelijkheid
Een openbaar toilet in het oude stadhuis is geen optie vanwege de beperkte toegankelijkheid voor mindervaliden. Inpassing in de Tolstraat is volgens het college ‘niet wenselijk’ omdat de toiletunit daar tegen woningen aan zou komen te staan.

Geen goede keuze
De monumentencommissie vindt de Gamerschestraat geen goede keuze. “De Gamerschestraat en Markt vormen gezamenlijk een langgerekt historisch V-vormig plein, de oudste en belangrijkste pleinruimte in de stad Zaltbommel”, schrijft de commissie in een verslag. “De voorgestelde positie verstoort deze samenhang, verdeelt het plein op ongewenste wijze. In de as van dit plein krijgt het toilet een zeer manifeste plaats.” De commissie denkt dat het toiletgebouwtje wel goed in te passen is in de Tolstraat.

Mogelijke overlast
Omwonenden hebben in een brief aan de gemeenteraad hun ongenoegen over beide potentiële locaties duidelijk gemaakt. “Dat het toiletgebouw drastisch afbreuk doet aan de beleving van de woonomgeving behoeft geen verdere uitleg”, schrijven ze. “Bijkomend nadeel in deze is de mogelijke overlast voortvloeiend uit het gebruik zoals de aanzuigende kracht als hangplek en, jammer genoeg ook een vaste waarde binnen Zaltbommel, een mogelijke nieuwe dealerlocatie.”

Garagebox
De bewoners denken dat er voldoende alternatieven zijn die geen inbreuk zouden zijn op hun woongenot, zoals het parkeerterrein Veerweg, een garagebox aan de Oliestraat of Lange Steigerstraat of in de garagebox van de oude Rijks-HBS bij de Gamerschepoort.

Nachtmerrie
“Het toiletproject resulteert nu in een nachtmerrie voor een behoorlijk groot aantal inwoners van de binnenstad”, schrijven de bewoners. Ze bieden de gemeente Zaltbommel aan om mee te denken over een andere geschikte locatie.

Britta Alink

Tags

openbaar toilet zaltbommel