bird
vrijdag 24 maart | 17.42 uur

Open dag chrysantenkwekerij Henda Flowers in Zuilichem

15-03-2023 16:03
uur
Door: Martin van Hemert
090323_HendaFlowers-esmee
Foto: Esmée Pellegrom

ZUILICHEM - De Bommelerwaard heeft er sinds kort een nieuwe, hypermoderne chrysantenkwekerij bij. Om iedereen kennis te laten maken organiseren eigenaren Henry Satter (29) en Hilde Satter-Kreling (27) aanstaande zaterdag een open dag.

Wanneer Henry Satter en Hilde Kreling elkaar in 2015 het ja-woord geven, lijkt het onvermijdelijk dat de twee een chrysantenkwekerij gaan beginnen. Gezien het feit dat de twee allebei deel uitmaken van bekende Bommelerwaardse tuindersfamilies lijkt dat niet meer dan logisch, maar voor Hilde was de start van een eigen kas allesbehalve vanzelfsprekend, weet Henry. "Hilde zei vroeger dat ze nooit met een tuinder wilde trouwen." "Maar ja, het is toch zo gelopen", vertelt Hilde glimlachend.

Twijfels
En zo komt het dat ze in Gameren met hun eigen chrysantenkwekerij starten met de naam Henda Flowers, een samentrekking van Henry en Hilda; de doopnaam van Hilde. Sinds kort is er een tweede Henda Flowers-kwekerij bij gekomen, gevestigd in Zuilichem.

Deze chrystantenkwekerij aan de Uilkerweg ligt pal naast hun huis en is voorzien van de modernste technologieën, legt Henry uit. “We maken onder andere gebruik van luchtbehandelingskasten, insectengaas, energiedoek en ook is al het licht LED-verlichting. Toen we het aanbesteedden waren we eerste chrysantenbedrijf dat full-LED ging."

Spannende tijd
"Iedereen verklaarde ons voor gek", vult Hilde lachend aan. Dat beaamt Henry: "Veel mensen hadden er serieuze twijfels bij. Het was echt een sprong in het diepe, omdat er heel weinig bekend was over LED-verlichting, maar ik geloofde er echt in."

Ook de timing van het starten van een dergelijke nieuwe onderneming is vanwege de huidige economie op zijn minst opvallend te noemen. "Door de vergunningaanvragen gaat er een flinke tijd overheen, dus we zijn al vóór de coronatijd met deze plannen gekomen. En snel daarna schoten de energie- en gaskosten omhoog, dus ook dat was een spannende tijd", vertelt Henry. Hilde: "Het was wel echt een rollercoaster."

Aanpoten
Desondanks zijn de eerste chrysanten in Zuilichem inmiddels al gesneden en onderweg richting klanten. "Het is nogal hectisch, maar we zijn volle bak bezig. Gelukkig zijn de bloemen goed." Hilde: "Dat is ook best spannend voor de eerste keer." "Je werkt met nieuwe machines, nieuwe mensen; het zijn veel uitdagingen. We kijken nu vooral uit naar de open dag, omdat dan alles klaar is. Het is nog even aanpoten, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt", besluit Henry.

Iedereen die een kijkje wil nemen in de nieuwe, hypermoderne kas van Henda Flowers is op zaterdag 18 maart van harte welkom tijdens de open dag. Nadat om 9:30 uur in het bijzijn van genodigden de officiële opening door de architect en de kinderen van Henry en Hilde heeft plaatsgevonden, mag tussen 10:30 en 17:00 uur iedereen die dat wil kennis komen maken met de kwekerij die gevestigd is aan de Uilkerweg.

Tags

Henda Flowers,chrysantenkwekerij,Henry Satter,Hilde Satter