bird
maandag 25 september | 09.33 uur

Op zoek naar werk van kunstenaar Willem Witjens

01-12-2022 13:46
uur
Door: Britta Alink
011222_WillemWitjens
Het rechthuis in Nederhemert, schilderij uit 1941. Foto: aangeleverd

ZALTBOMMEL - Museum Stadskasteel Zaltbommel en het Gouverneurshuis in Heusden slaan de handen ineen voor een bijzonder project: een dubbelexpositie rondom het leven en werk van de kunstschilder Willem Witjens (1884-1962).

Witjens woonde de laatste twintig jaar van zijn leven in het Oude Huis te Bern, een kleine woonkern bij Nederhemert. De tentoonstellingen hangen samen met de publicatie van een nieuw boek over Bern, de middeleeuwse abdij van Berne en het Oude Huis. 

Het Oude Huis
In 1941 vestigde Willem Witjens zich in het Oude Huis en begon het te restaureren. Nadat het huis in de laatste oorlogsjaren werd verwoest, besloot hij het vanaf 1945 compleet te herbouwen. Hij zou er tot aan zijn dood in 1962 blijven wonen en werken.

Het onderwerp is relevant voor beide musea. Bern viel lang onder Herpt bij Heusden, maar is na de aanleg van de Bergsche Maas deel gaan uitmaken van de gemeente Zaltbommel.

Dubbelexpositie
In de collecties in Heusden en Zaltbommel is al het nodige werk van Witjens te vinden, maar beide musea richten nadrukkelijk een oproep aan liefhebbers in de regio die in het bezit zijn van een schilderij, ets, aquarel of tekening van de schilder uit Bern. Ook brieven, documenten of andere zaken die met Willem Witjens verband houden, komen in aanmerking om te worden opgenomen in de dubbelexpositie.

Zowel kunstwerken die onze regio verbeelden, als werken die Witjens maakte in andere delen van Nederland en Europa zijn welkom. Mensen die in het bezit zijn van werken van deze kunstenaar wordt gevraagd contact op te nemen met Roland Gieles van het Stadskasteel of Hildo van Engen van het Gouverneurshuis via conservator@stadskasteelzaltbommel.nl of info@gouverneurshuis.nl

Het verhaal van Witjens speelde overigens een rol in de februari-editie van de maandelijkse Bommelerwaardgids-rubriek 'Zoals de Waard was'. 

Tags

Willem Witjens,Stadskasteel,Roland Gieles,Bern