bird
donderdag 25 april | 08.51 uur

Online training ‘Meer Contact’ in de Bommelerwaard (interview)

13-01-2021 10:20
uur
Door: Britta Alink
DSC_1162
• Jacomien de Bruin voor het voormalige archief, waar tegenwoordig Welzijn Bommelerwaard is gevestigd. (Foto: Tido Mureddu)

BOMMELERWAARD - Vanachter je computer zelf aan de slag om nieuwe mensen te leren kennen. Dat kan met de online training 'Meer Contact', die dit jaar wordt aangeboden door Welzijn Bommelerwaard.

De training is bedoeld voor mensen vanaf ongeveer 20 jaar tot een een jaar of 80. "Eenzaamheid komt bij alle leeftijden voor", vertelt Jacomien de Bruin van Welzijn Bommelerwaard. Volgens haar is eenzaamheid een (tijdelijk) gevoel dat je je niet emotioneel verbonden voelt met mensen, terwijl je dat wel zou willen zijn. "Dat komt niet alleen voor bij mensen, die letterlijk alleen zijn", vertelt ze. "Je kunt je ook eenzaam voelen in je relatie, in je gezin, op de sportclub of op het werk. Op het moment dat je die gevoelens erkent, heb je de eerste stap gezet."

Elk moment beginnen
Deelnemers kunnen vanaf deze maand op elk eigen gekozen moment met de computertraining beginnen. Gedurende twee maanden krijgen ze elke dag een e-mail met daarin informatie of een opdrachtje. Wie meedoet, krijgt meer inzicht in wat eenzaamheid eigenlijk is, wat het met je doet en hoe je zelf actie kunt ondernemen om de situatie te veranderen. Deelnemers leren ook dat ze beslist niet de enige zijn, die (soms) eenzame gevoelens hebben.

Tien minuten
Meedoen kost ongeveer tien minuten tijd per dag. Aan deelnemers wordt een eigen bijdrage gevraagd van 10 euro voor de hele training. "Een opdracht kan zijn dat je op straat iemand aankijkt en goedendag wenst", geeft Jacomien als voorbeeld. "Dat klinkt heel eenvoudig, maar is voor sommige mensen al een drempel. Terwijl je juist op die manier snel contact kunt leggen. Een volgende stap kan zijn dat je iemand een complimentje geeft of een praatje maakt over het weer of over iemands hond."

Individueel
De training is ontwikkeld door Eva Geelen van Bureau Over-Ons en is voor het eerst gehouden in Den Bosch en omgeving. De reacties waren overwegend positief. "Elk contact begint met elkaar in de ogen kijken en gedag zeggen", benadrukt Jacomien. "Hoe vaker je dat doet, hoe makkelijker het wordt." Het grote voordeel van de training is volgens haar dat je hem individueel kunt volgen, in je eigen veilige omgeving.

Ondersteuning
Jacomien biedt daarnaast ondersteuning in de vorm van een telefoontje, een appje of e-mail. "Maar wie daar geen behoefte aan heeft, hoeft daar natuurlijk geen gebruik van te maken", zegt ze. De aanmeldingen druppelen op dit moment binnen. In totaal kunnen twintig mensen uit de Bommelerwaard zich aanmelden. Van deelnemers wordt verwacht dat ze digitaal vaardig genoeg zijn om de e-mails te kunnen openen en dat ze voldoende Nederlands kunnen lezen om de informatie en opdrachten te kunnen begrijpen. "Wij denken dat er juist in deze coronatijd veel behoefte is aan een training zoals deze", zegt Jacomien.

Andere activiteiten
Naast de onlinetraining biedt Welzijn Bommelerwaard ook in deze coronatijd nog een aantal activiteiten aan. Zo gaan de bijeenkomsten in Gelre's End in Hedel gewoon door (aanmelden noodzakelijk) en koppelt Welzijn Bommelerwaard 'wandelmaatjes', die ook in de winter regelmatig een wandeling met elkaar gaan maken. Binnenkort gaan de medewerkers van Welzijn Bommelerwaard en Spel& de dorpen in, waar ze hartvormige kaarsjes uitdelen om inwoners een hart onder de riem te steken en om ze uit te nodigen voor een praatje of een wandeling.

Aanmelden voor de onlinetraining 'Meer Contact' kan bij Jacomien de Bruin: 06-23995281 of jdebruin@welzijnbommelerwaard.nl

 

Tags

meer contact,welzijn bommelerwaard,eenzaamheid