bird
woensdag 03 maart | 09.15 uur

Ondernemers maken er het beste van met click & collect

22-02-2021 09:45
uur
Door: Dominik Morawiak
IMG_9937-2
• Kleding afhalen bij Moda di Donna in de Boschstraat. (Foto's: Dominik Morawiak)

BOMMELERWAARD - Winkels mogen vanaf 10 februari beperkt open zijn voor click & collect. Klanten bestellen producten online of telefonisch en kunnen ze vier uur later komen afhalen. Veel ondernemers in de Bommelerwaard maken gebruik van deze mogelijkheid om toch een deel van de omzet te maken.

Ook al is winkel draaien op deze manier verre van ideaal, proberen de Bommelse ondernemers de moed erin te houden. Dat lukt de ene beter dan de andere.

Het is rustiger dan normaal op een vrijdagmiddag in de Zaltbommelse binnenstad. Bij een klein aantal zaken die standaard open mogen zijn, zoals drogisterijen, lopen de klanten in en uit. Echter het overgrote deel van de winkels mag zijn klanten alleen aan de balie bij de deur ontvangen. Bij sommige kun je nog net een stap naar binnen zetten zodat je in ieder geval niet in de regen of de wind op je bestelling hoeft te wachten.

Schaatskoorts
Een van de zaken die tevreden terugkijkt op de eerste week van click & collect is Sport 2000 Stehmann. “Dankzij het winterweer verkochten wij ontzettend veel schaatsen. Dat was niet normaal in verhouding tot nu”, zegt Paula Stehmann, eigenares van de winkel. “Op dit moment is het een stuk rustiger. Als je een stuk of zes bestellingen op een dag hebt die opgehaald worden, is het redelijk.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Nieuwe kleding
Bij andere winkels lijkt het juist vanaf deze week drukker te worden, zo ook bij de kledingzaak Moda di Donna. “Veel mensen hebben behoefte aan nieuwe kleding omdat de lente aankomt. Het wordt steeds warmer dus klanten willen de inhoud van hun kledingkast vernieuwen”, vertelt Evelien van den Ouweland, eigenares van Moda di Donna. Haar zaak kan in de lockdown rekenen op steun van veel vaste klanten. “We zijn erg actief op social media en we merken dat de klanten actief naar ons toe komen. Ze willen ons steunen in deze moeilijke tijd.”

Lokaal kopen
Esther uit Tuil is een van de klanten die net een bestelling bij Moda di Donna heeft afgehaald. “Ik koop bewust lokaal omdat ik de Bommelse winkeliers wil steunen. Bovendien houd ik helemaal niet van online shoppen. Als het niet past, moet je het toch terugsturen”, vertelt ze lachend. “Ik kom liever naar de stad. Dat is nu ook een uitje geworden, ook al kun je bij de meeste winkels niet naar binnen.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Bloemen in huis
Ook in andere plaatsen in de Bommelerwaard proberen de ondernemers hun hoofd boven water te houden. De bloemenzaak Bladgoud Bloemen uit Ammerzoden heeft in het najaar zijn deuren geopend. Volgens Angela Gieles, een van de eigenaressen, mogen ze echter niet klagen. Gieles: “Het contact met de klant is echt minimaal en dat is niet fijn. Maar we draaien nog best goed. Mensen wandelen veel, ze zien onze bloemen in de etalage staan. Klanten willen hun huizen opvrolijken met mooie bloemen.”

Versoepeling verwaarloosbaar
Niet alle ondernemers reageren even optimistisch. Bij Klein Warenhuis ’t Kloske in Nederhemert vinden ze deze versoepeling van de lockdown 'verwaarloosbaar'. “Het loopt beroerd. Een winkel is gebaseerd op klanten die rondsnuffelen, producten bekijken en in de winkelwagen stoppen”, vertelt Ernst van Wijk, eigenaar van de winkel. “We krijgen gelukkig best wat bestellingen: tussen de twintig en de dertig, misschien veertig soms. Qua omzet is het met de helft minder.”

Weer open
Volgens het onderzoek van INretail, de grootste brancheorganisatie in retail non-food in Nederland, daalde in januari de omzet met zestig tot honderd procent bij bijna driekwart van de gesloten winkels. De organisatie roept daarom het kabinet op de winkels op 3 maart te heropenen. Van Wijk wil ook weer klanten ontvangen in zijn zaak. “Click & collect werkt alleen voor webshops of voor grote bedrijven die al voorbereid zijn op zowel online als offline verkopen. Voor kleine ondernemingen is dat nog geen optie. Het is beter dan wat het was, maar je kunt gewoon niet veel”, zegt Van Wijk.

Geen steun
Terwijl de winkeliers beperkt open mogen, zitten de kappers al vanaf half december helemaal op slot. Met de protestactie #lichtaanvoordathetuitgaat vroegen de kapsalons in het hele land onlangs aandacht voor hun schrijnende situatie. Een van die zaken was Adrie’s Hairstyling uit Zaltbommel. “De kappersbranche krijgt amper steun van de overheid. Ik krijg alleen 24% loonkostenvergoeding. Daarvan moet ik zes man personeel, de huur en alle vaste kosten betalen. Dat is niet te doen”, vertelt Adrie Oomen-van Wijk.

Bijna failliet
Op dit moment betaalt ze haar personeel uit haar eigen rekening en die is inmiddels op. “Als we weer klanten mogen knippen, komen ze steeds maar een keer. Je kunt mensen niet twee keer knippen. Je bent dat geld kwijt en dat kun je nooit meer terugverdienen.” Oomen-van Wijk hoopt dat ze vanaf maart weer open mag. Anders vreest de ondernemer voor het ergste. “Als het zo doorgaat, raakt al mijn geld op en ben ik na 27 jaar failliet.”

door Dominik Morawiak

 

Tags

click & collect,winkels bommelerwaard,moda di donna

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie

ikzoekuwhuis-banner336x336px-2
reddykeukens-banner336x336px-3
mada-banner336x336px-334x0
oomenmakelaardij-newtest-banner336x336px-v2-336x0
hypotheekshop-banner336x336px-1
bvh-banner336x336px-optie2
vdolw-bommelerwaardgids-336x336
bakkerij-vankeulen
metalura-336x336-balkonbeglazing2
metalura-336x336-allure
metalura-336x336-glazenwanden
metalura-336x336-showroom
metalura-336x336-steelart
metalura-336x336-terrasoverkapping
metalura-336x336-tuinkamers
metalura-336x336-windschermen
banner-bommelerwaard-336x336-1
artisan-banner336x336px-v2
manpune-banner336x336pxkopie
happyhealthcare-banner336x336px
kimskitchen-banner336x336px
totalfitness-banner336x336px
pat-banner336x336px-v2
tuynkamer-banner336x336px
vanaken-banner336x336px
banner-336x336-01-2
arkadya-banner336x336px-2
groengraag-banner336px-mrt21