bird
donderdag 28 maart | 19.22 uur

Nostalgische beelden uit Zaltbommel op TV Gelderland

07-01-2022 10:14
uur
oogje op-1
• De 'Beeldschermbus' stond onder andere op de Waalkade. Voorbijgangers reageren op de historische beelden. (foto: Omroep Gelderland)

ZALTBOMMEL – In het televisieprogramma ‘Een Oogje op Gelderland’, dat maandag 10 januari van start gaat op TV Gelderland, staat Zaltbommel centraal.

De omroep maakt voor dit programma gebruik van een ‘Beeldschermbus’. Die is een tijdje geleden voor deze eerste aflevering geparkeerd op de Markt in Zaltbommel en op de Waalkade.

1919 en 1950
Er werden onder meer fragmenten vertoond uit de film ‘Zaltbommel’, gemaakt door filmmaker Willy Mullens in 1919. Ook komt het 1100-jarig jubileum van Zaltbommel in 1950 voorbij. Voorbijgangers die de beelden bekijken, delen hun gedachten over vroeger met de cameraploeg.

Historische plekken
Speciale aandacht is er voor een slijterij naast de Waterpoort die op de oude beelden staat. Marga Merks-van Boort vertelt hoe haar overgrootmoeder daar begin vorige eeuw een slijterij startte, inmiddels is zij de vierde generatie in het bedrijf.

Overstromingen
Bijzonder zijn luchtopnamen van de KLM van overstromingen in de Bommelerwaard in 1926. Roland Gieles, conservator van Museum Stadskasteel, geeft een historische toelichting op verschillende onderwerpen die aan bod komen. In welke mate is het stads- of dorpsbeeld veranderd? Hoe gaan wij nu om met onze omgeving, met historische gebouwen?

Samenwerking
Een Oogje op Gelderland is een productie van Beeldland en is in nauwe samenwerking met Eye Filmmuseum en met Omroep Gelderland gerealiseerd. De meeste filmfragmenten komen uit het archief van Eye Filmmuseum, maar er is ook materiaal afkomstig van Audiovisueel Archief Gelderland, instituut Beeld en Geluid en de online filmbank Open Beelden.

Een Oogje op Gelderland is vanaf 10 januari iedere maandag om 17.20 uur te zien op TV Gelderland. De aflevering terugkijken kan via Uitzending Gemist.

De serie is mede mogelijk gemaakt door een donatie van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland en subsidies van de gemeentes Zaltbommel, Apeldoorn, Harderwijk, Arnhem, Winterswijk en Nijmegen.

 

 

Tags

oogje op Gelderland,TV Gelderland