bird
zaterdag 20 april | 18.20 uur

Nog steeds te weinig ambulances in Zaltbommel

22-10-2021 12:20
uur
Door: Britta Alink
ambulance
Foto: Adobe Stock

ZALTBOMMEL – Hoewel er volgens burgemeester Pieter van Maaren ‘enorm hard gewerkt’ wordt, lukt het maar niet om alle ambulances binnen vijftien minuten op de plaats van bestemming te krijgen.

“Er is gewoon een capaciteitstekort”, concludeerde de burgemeester donderdagavond tijdens de carrouselvergadering. De politiek kreeg een presentatie van de Ambulancezorg Gelderland-Zuid.

95 procent
Vorig jaar en het jaar daarvoor stond het onderwerp ook al op de agenda. Wettelijke eis is dat in 95 procent van de spoedgevallen de ambulance binnen een kwartier ter plekke is. In sommige dorpen wordt dat percentage bij lange na niet gehaald. En dan gaat het niet om 88 of 89 procent, maar in sommige Zaltbommelse dorpen om 28,35 en 45 procent.

Schrijnend
Het probleem speelt vooral in Aalst, Poederoijen, Brakel en Nederhemert. “Er is sprake van serieuze overschrijdingen van de aanrijtijd”, aldus fractievoorzitter Geert Bok van de SGP. “Dat zijn echt schrijnende gevallen.”

Stinkende best
De nieuwe manager operations van de afdeling Ambulancezorg, Arie van Houwelingen, begrijpt de zorgen in het buitengebied. “Als je 112 hebt gebeld en daarna moet staan wachten op de ambulance, dan raakt dat mensen”, zei hij donderdagavond in een reactie op vragen van de politiek. “Wij doen ons stinkende best om op tijd te zijn en de beste zorg te verlenen.”

Zorgverzekeraars
Volgens Ambulancezorg komt het capaciteitsprobleem onder andere door het budget. “We hebben gesprekken met zorgverzekeraars over extra capaciteit. Daarnaast zien we landelijk ook nog een toename van het aantal ambulanceritten met 10 procent.” De cijfers laten zien dat het aantal ritten in Zaltbommel met 8,5 procent is toegenomen. Waar dat aan ligt is niet duidelijk.

Extra druk
Burgemeester Van Maaren vindt dat er vanuit de Veiligheidsregio extra druk uitgeoefend moet worden op de zorgverzekeraars. “Mensen hebben gewoon recht op zorg”, zei hij. “We kunnen niet tolereren dat er geen extra middelen beschikbaar komen van de zorgverzekeraars. Desnoods gaan we de barricades op richting de landelijke politieke partijen.”

Volgens Geert Bok heeft de Tweede Kamer in 2019 al actie ondernomen en een motie aangenomen die vooral over Gelderland ging. Maar dat heeft kennelijk voor de Bommelerwaard nog geen effect gehad.

 

 

Tags

ambulance zaltbommel,aanrijtijden zaltbommel