bird
zaterdag 29 januari | 06.27 uur

Nog geen duidelijkheid over parkeergarage binnenstad

14-01-2022 13:27
uur
Door: Britta Alink
Schermafbeelding-2022-01-14-om-13.12.38-1
• De oude Rabobank gaat gesloopt worden en op die plek komen onder andere zorgappartementen. (foto: screenshot Google Streetview uit juli 2018)

ZALTBOMMEL – Het is nog niet duidelijk of er bij de Bosschepoort een hoge parkeergarage met twee of drie parkeerlagen komt of misschien wel een ondergrondse parkeergarage. Dat bleek donderdagavond tijdens de carrouselvergadering.

De politiek is enthousiast over de tekeningen van de herinrichting van het gebied. Het oude Rabobank-gebouw wordt gesloopt en op die plek komen onder andere woningen van Prezzent. Daardoor kunnen onder andere de 24 bewoners van Bommelstein, een behoorlijk verouderde woonvoorziening voor mensen met een (verstandelijke) beperking, verhuizen naar een modern onderkomen. “Het plan als geheel is heel mooi”, vindt Frits van der Schans van GroenLinks. En ook de overige gemeenteraadsleden zien de ontwikkeling van het gebied helemaal zitten.

Drie parkeerdekken
Wel zijn er twijfels over de parkeervoorziening. Het college stelt voor om er een parkeergarage te bouwen met drie parkeerdekken. Veel te hoog, volgens sommigen. “Wij zijn heel erg teleurgesteld”, aldus Marc Bastiaanse, die insprak namens de Klankbordgroep.

Doorn in het oog
Volgens hem is er in de Klankbordgroep uitvoerig over het parkeren gesproken en kwam daar een mooi compromis uit. “Maar nu zegt het college: ‘heel mooi allemaal, maar we kiezen toch voor een parkeerflat’. Zo’n gebouw zal niet alleen omwonenden, maar heel veel mensen een doorn in het oog zijn.” De Klankbordgroep vraagt zich af of al die parkeerplaatsen wel nodig zijn en hoopt dat de politiek pas een besluit neemt als de evaluatie van het vorig jaar ingevoerde nieuwe parkeerbeleid er.

Ondergronds
Verschillende partijen vroegen zich af of het mogelijk is om een ondergrondse parkeergarage aan te leggen in plaats van de hoogte in te gaan. Volgens wethouder Adrie Bragt is dat zeker een optie. “Maar we krijgen dan wel een heel ander kostenplaatje”, waarschuwde hij. “Ondergronds kost zeker zes tot acht keer meer dan bovengronds.” Hij beloofde de politiek snel met een berekening te komen, zodat de gemeenteraad kan zien wat het dan precies moet gaan kosten.

Sceptisch
Een ander punt waar de politiek meer duidelijkheid over wil is de zichtbaarheid van de Bosschepoort. “Wij zijn sceptisch over het project”, aldus voorzitter Koos de Looff van Vereniging Vestingstad. “Het wordt steeds een beetje groter en steeds een stukje hoger. Dat leidt er onder andere toe dat je binnen vijftig jaar niet meer kunt zien dat je op die plek de oude binnenstad in komt. Wij als vereniging zijn erg bezorgd dat het beschermd stadsgezicht van Zaltbommel helemaal verloren gaat.”

Poortfunctie
Volgens wethouder Adrie Bragt vindt ook het college dat in de eerste tekeningen van de invulling van het gebied de poortfunctie niet goed tot zijn recht komt. “We willen daar een apart traject voor opstarten”, kondigde hij aan. “Er zijn al veel ideeën over, we gaan daar zeker extra aandacht aan besteden.” Hij benadrukte dat het niet de bedoeling is om een echte poort te gaan metselen. “Het gaat erom dat je het gevoel krijgt dat je een stad binnen gaat. Dat willen we maximaal gaan invullen.”

 

Tags

bosschepoort,boschstraat,parkeergarage zaltbommel

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie

ikzoekuwhuis-banner336x336px-2
mada-banner336x336px-334x0
metalura-336x336-steelart
vdolw-bommelerwaardgids-336x336
metalura-336x336-balkonbeglazing2
artisan-banner336x336px-v2
manpune-banner336x336pxkopie
tuynkamer-banner336x336px
metalura-336x336-glazenwanden
vanaken-banner336x336px
arkadya-banner336x336px-2
lsh-banner336x336px-21
fordgerritse-banner336x336px-kopie-ren
horssenbv-banner336x336px
p-gsafety-banner336x336px
optisportdekreek-banner336x336px