Nita uit Ammerzoden wandelt ruim 150 kilometer lange pelgrimstocht

AMMERZODEN - Nita van Bergen uit Ammerzoden is momenteel volop in voorbereiding op haar deelname aan de ‘Walk for Homs’. Met die pelgrimstocht herdenken de deelnemers de vermoorde pater Frans van der Lugt en wordt geld ingezameld om zijn levenswerk – projecten voor Syrische jongeren – weer van de grond af aan op te bouwen.
Bijna vijftig jaar woont Frans van der Lugt in Syrië. Hij zet zich voornamelijk in en rondom de stad Homs in om jongeren te helpen. Jongeren die het moeilijk hebben in een land dat verscheurd wordt door oorlog. Ondanks die ronduit afschrikwekkende omstandigheden blijft Van der Lugt in Homs, solidair richting de laatste bewoners, die inmiddels zijn vrienden zijn geworden.
Totdat op 7 april 2014 het noodlot toeslaat. De pater wordt in de buurt van zijn klooster in koelen bloede door twee kogels om het leven gebracht. Van der Lugt overlijdt een paar dagen voor zijn 76e verjaardag, op 10 april.
Wandeltocht
Zeven jaar na de moord op Van der Lugt doet nichtje Anne Claire er alles aan om de herinnering aan haar oom levend te houden en een aantal van zijn jongerenprojecten in Syrië weer nieuw leven in te blazen. Die zijn door de nog altijd voortdurende oorlog en het overlijden van de pater door de jaren heen namelijk behoorlijk verwaarloosd geraakt. Het gaat om drie projecten, verdeeld over de steden Homs, Damascus en Al-Qusayr. "De weg naar wederopbouw is lang, maar we laten mensen in Syrië niet in de steek", aldus Anne Claire, die daarop besluit een zesdaagse pelgrimstocht van Amsterdam naar Den Bosch op te zetten.
(Tekst loopt door onder de foto's)
De tocht die van 5 tot en met 10 april - Van der Lugt's verjaardag - wordt gelopen, draagt de naam ‘Walk for Homs’. Toepasselijk, want pater Van der Lugt organiseerde voor de duizenden Islamitische en Christelijke jongeren in Syrië regelmatig tiendaagse wandeltochten van 200 kilometer. Zó lang gaat de Walk for Homs niet worden, maar de deelnemers zullen over zes etappes verspreid wel minimaal de 150 kilometer aantikken. Onder de deelnemers is ook Nita van Bergen. Zij woont sinds vijf jaar in Ammerzoden en werd een jaar geleden door een kennis gevraagd of ze hem wilde sponsoren tijdens zijn deelname aan de Walk for Homs.
Gekkenwerk
Nita is al 23 jaar als secretaresse van het bestuur van de koepelorganisatie Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) nauw betrokken bij de katholieke kerk. Mede vanwege die functie besluit ze - bijna letterlijk en figuurlijk - de stoute schoenen aan te trekken en zich als deelnemer in te schrijven voor de pelgrimstocht. Daarmee stapt ze naar eigen zeggen behoorlijk uit haar comfort zone: "Ik was van de hoge hakken en een rokje en kon mezelf helemaal niet op wandelschoenen voorstellen. Halverwege heb ik ook echt gedacht; ‘waar ben je aan begonnen?' En één van mijn dochters zei ook; 'je bent wel al 55 hè, mam'", lacht Nita.
"Het is eigenlijk ook gewoon gekkenwerk om zes dagen achter elkaar meer dan 26 kilometer te lopen, maar het verhaal achter deze tocht sprak me heel erg aan. Ik wil deel uitmaken van dit proces, want Frans van der Lugt is gewoon van ons", verwijst ze naar haar werk bij de KNR.
Inmiddels is Nita aan de laatste loodjes van haar voorbereiding bezig, want op 5 april gaat de tocht van start. Zo heeft ze recentelijk nog een deel van het Kloosterpad gelopen, een wandeltocht die ze in haar functie bij de KNR zelf mede heeft ontwikkeld. Inmiddels heeft ook journalist en TV-presentator Sander de Kramer zich aangesloten bij de groep deelnemers voor de Walk for Homs. Dat die tocht nu daadwerkelijk voor de deur staat, bezorgt Nita wel de nodige kriebels: "Het is heel heftig, maar ik heb er nu wel zin in. Ik denk dat het me gaat lukken", vertelt ze hoopvol.
Kaarsjes
anderhalve week voordat de tocht van start gaat, is er door de hele actie al ruim 70.000 euro opgehaald. De teller van de sponsoring voor Nita persoonlijk staat op bijna 12.000 euro, nog maar 500 euro onder haar streefbedrag. Daar is ze als vanzelfsprekend zeer content mee: "Er zijn mensen die 15 euro doneren en er zijn mensen die 2000 euro doneren, maar met allebei ben ik hartstikke blij. Ik hoor ook dat er al kaarsjes voor me zijn aangestoken, of dat er is gebeden in de kerk. Ik denk ook dat er in de nodige kerken via een livestream meegekeken gaat worden als we op 10 april de Sint-Jan in Den Bosch binnenlopen. Het hele project is wat mij betreft al geslaagd omdat ik zo ontzettend veel steun heb gekregen", vertelt Nita trots.
De bedragen die bestemd zijn voor de projecten in het nog altijd door oorlog verscheurde Syrië, staan overigens in schril contrast met het bedrag van ruim 100 miljoen dat recentelijk nog voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne is opgehaald. "Dat verschil is best groot, want er zitten nu nog steeds Syrische vluchtelingen in asielzoekerscentra. We halen bij lange na geen 106 miljoen euro op, maar dat hoeft ook niet. Wij doen het zoals de welbekende druppel op een gloeiende plaat."
Doneren voor de tocht van Nita is mogelijk via de link: www.walkforhoms.nl/actie/nita-van-bergen