bird
vrijdag 19 april | 17.04 uur

Nieuwbouwproject Buitenstad brengt beschermd stadsgezicht Zaltbommel 'in gevaar'

07-12-2021 16:26
uur
Door: Britta Alink
071221_Buitenstad-1
• Foto: Bommelerwaardgids

ZALTBOMMEL - Met een indringend filmpje heeft Erfgoedvereniging Heemschut politiek Zaltbommel vorige week donderdag tijdens de carrouselvergadering opgeroepen nog een keer goed na te denken over het plan voor de Buitenstad.

"Het historisch beschermd stadsgezicht komt in gevaar", vreest de vereniging. De nieuwe woonwijk Buitenstad wordt gebouwd aan de Waal. Het complete terrein moet een meter worden opgehoogd, omdat er anders overstromingsgevaar dreigt.

Monumenten
Dat betekent dat alle gebouwen moeten worden gesloopt. "Dus ook de historische kraanbaan van de werf, het kantoorgebouw, de dubbele steiger en de oude loods", aldus de vereniging, die er al vaker voor heeft gepleit dat deze vier onderdelen in het gebied gemeentelijke monumenten zouden moeten worden.

Cultureel erfgoed
In de nieuwe wijk komen rond de driehonderd woningen, waaronder veel appartementen. Op de plek van de huidige loods komt een vergelijkbaar groot appartementengebouw. Links en rechts daarvan komen ook woontorens. De geplande hoogte, 27 meter, is Heemschut een doorn in het oog: "Gemeenteraad, zorg dat de gebouwen minder hoog worden en het cultureel erfgoed behouden blijft."

De gemeenteraad neemt op donderdag 16 december een besluit over het bestemmingsplan Buitenstad.

Tags

Buitenstad,Zaltbommel,Erfgoedvereniging,Erfgoedvereniging Heemschut