bird
donderdag 25 april | 17.41 uur

Na veertien jaar als Oranjevereniging-voorzitter zwaait Gerrit Robbemondt af

30-05-2022 13:54
uur
Door: Martin van Hemert
300522_Gerrit-1
Foto: aangeleverd

NEDERHEMERT - Maar liefst vijftien jaar maakte Gerrit Robbemondt deel uit van het bestuur van Oranjevereniging ‘Oranje Trouw’, waarvan veertien jaar als voorzitter. Het einde van een tijdperk. ‘Dit jaar ga ik lekker als vrijwilliger meehelpen en wanneer ik er klaar mee ben, ga ik naar huis.’

“Ik heb geen seconde spijt dat ik erin gegaan ben en ik krijg geen seconde spijt dat ik eruit gegaan ben.” Voormalig Oranjevereniging-voorzitter Gerrit Robbemondt klinkt stellig. En dat na een periode van veertien jaar.

In die periode was de 64-jarige inwoner van Nederhemert als voorzitter verantwoordelijk voor de hele transformatie richting de feestweek zoals die nu al ruim tien jaar traditie is in Nederhemert. Vooral de truckpulling-avond is uitgegroeid tot een enorme publiekstrekker, waar jaarlijks duizenden bezoekers op af komen.

Voortrekker
Ook onder de deelnemende teams en de overkoepelende bond VTN geniet de wedstrijd in Nederhemert populariteit en dat is volgens Robbemondt niet in de laatste plaats te danken aan de vooruitstrevende aanpak van de Oranjevereniging: “We zijn altijd een voortrekker op het gebied van veiligheid geweest. Maar bij ons kón ook alles”, glimlacht hij trots.
Dat had de Oranjevereniging mede te danken aan de medewerking vanuit de gemeente Zaltbommel (‘dat is altijd gruwelijk goed gegaan’), de financiële steun van de ondernemers uit Nederhemert (‘het héle dorp doet mee, da’s het allermooiste’) en natuurlijk de vrijwilligers. Want dat die onmisbaar zijn voor dergelijke evenementen, weet Robbemondt als geen ander: “De vrijwilligers heb je écht nodig. Veel mensen denken er niet aan, maar dankzij hen hoeven de entreeprijzen niet hoog te zijn en hetzelfde geldt voor de prijzen van de consumpties. De vrijwilligers zijn alles.”

Shaken
Robbemondt zelf stond ook – letterlijk – dag en nacht klaar: “Na de truckpulling lig je rond 4 uur ’s nachts op bed, maar je ligt dan zo te shaken van de adrenaline dat je om 5 uur nog wakker bent. En dan sta je om 7 uur ’s ochtends alweer vuil te prikken op het terrein. Nou ja, ik zeg de hele tijd wel ‘ik’, maar als je een goede voorzitter wil zijn, dan heb je een eega en alle bestuursleden die thans en in het verleden deel uitmaakten van het bestuur nodig die er net zo gek voor zijn. En dat geluk heb ik wel altijd gehad. Dat is de kurk waar je op drijft.”  

Houdbaarheidsdatum
Robbemondt heeft nu - na vijftien jaar in het bestuur - afscheid genomen en een nieuw bestuur staat klaar. “Er komt een andere generatie, maar die generatie moet jouw houdbaarheidsdatum niet bepalen, dat moet je zelf doen. Ik hoop vooral dat ze het ánders gaan doen. En met degenen die nu in het bestuur zitten, gebeurt dat ook. Daar heb ik geen enkele zorg over.”

Dit verhaal verscheen vorige week in de Bommelerwaardgids-bijlage in het kader van de feestweek in Nederhemert.

Tags

Gerrit Robbemondt,feestweek Nederhemert