bird
donderdag 28 maart | 11.07 uur

Na tien jaar zeilen geland in Zaltbommel

18-03-2021 13:45
uur
Door: Britta Alink
IMG_0567
• Tijdens de eerste reis naar Sint-Petersburg.

ZALTBOMMEL - Tien jaar lang woonden ze op hun schip 'Luna Verde' en zeilden ze over wereldzeeën en oceanen de wereld rond. Een paar maanden geleden zijn Thijs en Wilma Viegers, allebei 72 jaar, geland in Zaltbommel. Na een zoektocht door middel van alleen filmpjes en foto's.

Thijs heeft gewerkt als onderzoeker en ontwikkelaar bij Philips, Wilma stond als natuur- en scheikundedocent voor de klas. Ze woonden in Eindhoven met drie opgroeiende kinderen. Hun vrije tijd stond in het teken van watersport. "Onze kinderen wisten het al heel jong: als je op vakantie gaat trek je een reddingsvest aan", lacht Thijs.

Pensioen
Ze kochten een klein zeilbootje, later een iets grotere waarmee ze ook langs de Belgische en Franse kust konden varen. Thijs kreeg de kans om op zijn 62ste met pensioen te gaan en samen durfden ze het aan: ze verkochten het huis in Eindhoven waar ze zoveel jaren met zoveel plezier in gewoond hadden, huurden een kleine flat en kochten een groot zeiljacht met alles erop en er aan. "Ik vond dat een hele grote stap", vertelt Wilma. "Het huis moest leeg, we moesten veel spullen wegdoen."

Sint-Petersburg
De eerste reis ging naar Sint-Petersburg, eerst langs Stockholm en Helsinki. Een mooie test om te kijken of ze het samen zo lang op het schip vol zouden houden. Het werd een succes en dus besloten ze om het verderop te zoeken. "Maar eerst hebben we een heel groot feest gegeven, we hebben echt afscheid genomen van al onze vrienden en kennissen", zegt Wilma.

Atlantische Oceaan
Na die afscheidsparty, in 2010, voeren ze uit van thuishaven Scheveningen richting het zuiden, langs de Algarve naar de Canarische eilanden. Vanuit daar maakten ze de oversteek over de Atlantische Oceaan naar het Caribische gebied. 

(tekst gaat verder onder dit kaartje waarop te zien is hoe de tocht eruit zag)

Zuid-Afrika
Door via het Panamakanaal over de Stille Ocean naar Australië. Daarvandaan naar Indonesië, via de Indische Oceaan naar Mauritius, langs Zuid-Afrika via de Atlantische Oceaan langs Zuid-Amerika, weer via de Antillen terug naar Nederland.

Orkaanseizoen
Dat ging natuurlijk niet allemaal achter elkaar door. "Toen we in Curaçao waren, zaten we voor het orkaanseizoen", legt Wilma uit. "We hebben het schip toen op de kant laten takelen en zijn een paar maanden naar Nederland gegaan. Dat hebben we ook in Australië gedaan." Het gebeurde regelmatig dat ze langere tijd, in een haven bleven, omdat ze op gunstiger weersomstandigheden moesten wachten. Soms wel een paar weken. Wie over oceanen vaart moet geduld hebben.

Weerbericht
Bang zijn ze nooit geweest. Ook niet op de grote oceanen, waar ze ruim drie weken alleen maar water zagen. "Op onze satelliettelefoon ontvingen we elke ochtend het weerbericht voor de komende veertien dagen", legt Thijs uit. "Als ergens een storm of depressie werd voorspeld, dan pasten we onze koers aan. Dat is het mooie van die moderne apparatuur." Ook het varen zelf gebeurt vooral automatisch.

Metershoge golven
Langs de kust bij Colombia was het wel even spannend vanwege de metershoge golven. "We hebben toen even plat gelegen", herinneren ze zich nog goed. "Maar het schip komt vanzelf weer overeind. Wij vertrouwen onze Luna Verde." Uren kunnen ze vertellen over hun avonturen. Soms dachten ze weleens 'Waar zijn we aan begonnen, we hadden ook achter de geraniums kunnen zitten'.

Dolfijnen
Maar al snel overheersten weer de mooie momenten. Zagen ze schildpadden, dolfijnen en walvissen, ontmoetten de ontzettend aardige bevolking van de Polynesische eilanden, genoten van de gezellige havens en de vele vrienden die ze onderweg tegen kwamen.

Zaltbommel
Nu ze wat ouder zijn, willen ze zich graag ergens settelen. "Zaltbommel voldoet aan al onze wensen", vertellen ze. "Een historisch centrum, voorzieningen op loopafstand, een station, aan een rivier. Het is niet te groot en niet te klein." Ze schakelden Mariet Kamphuis van 'Ik zoek uw huis' in om op afstand de zoektocht te starten. "Zij had al snel door wat wij graag wilden, ze voelde ons heel goed aan. Ze nam ons via haar telefoon mee naar bezichtigingen en stuurde veel foto's."

BinnenVergt
Afgelopen najaar was het raak. Het werd niet het door Thijs gewenste monumentale pandje in de binnenstad ("Wat ik wilde, was op dat moment niet te vinden"), maar het werd een zeven jaar jonge woning in de BinnenVergt. "Het paste zo goed bij ons, dat we we zelfs een groot deel van het interieur van de vorige bewoners hebben overgenomen", lacht Wilma. "We hoefden er helemaal niets aan te doen, we konden er zo in. We voelen ons al helemaal thuis in Zaltbommel."

En gaan ze nu achter de geraniums zitten? "Voorlopig genieten we volop van onze acht kleinkinderen", lachen ze. "Maar we voelen ons nog fit, dus we gaan heus wel weer varen."

Wilma en Thijs delen hun verhalen op hun eigen website: www.lunaverde.nl

 

Tags

thijs viegers,wilma viegers,luna verde

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie