bird
maandag 23 november | 19.31 uur

Moet Avri 10 miljoen euro aan provincie betalen?

27-10-2020 12:30
uur
Door: Britta Alink
geld kopie-2
Foto: Adobe Stock

BOMMELERWAARD – Moeten de acht Avri-gemeenten dit jaar samen nog 10 miljoen euro aan de provincie Gelderland overmaken of niet? Daarover neemt Provinciale Staten woensdag 28 oktober een besluit. Maasdriel en Zaltbommel wachten het in spanning af.

Het gaat allemaal over een voorstel om de ‘Verordening nazorgheffing stortplaatsen’ te wijzigen. Wanneer een stortplaats wordt afgesloten, wordt deze overgedragen aan de provincie, die het beheer op zich neemt. Gemeenten moeten daarvoor betalen aan de provincie.

Fonds
De provincie heeft een fonds waarin zij het geld beheert om de nazorg te kunnen betalen. Om te zorgen dat er voldoende geld in dat fonds blijft, belegt de provincie. Volgens Avri heeft de provincie zoveel zekerheden ingebouwd, dat de kans dat er in de loop der jaren een tekort ontstaat, klein is.

Eeuwigdurend onderhoud
Ook volgens wethouder Erik van Hoften van Maasdriel heeft de provincie voldoende geld voor dat ‘eeuwigdurende onderhoud’. “De voorziene onderhoudskosten voor de komende zestig jaar zijn al gedekt”, zegt hij in een toelichting. “Maar doordat de provincie op het laatste moment de rekenrente verandert, moet Avri misschien 10 miljoen euro dekken in de begroting.”

Geen grote reserves
Die 10 miljoen euro heeft Avri niet in kas. Dat is volgens wethouder Kees Zondag van Zaltbommel volgens de afspraak. “De gemeenteraden hebben met elkaar afgesproken dat Gemeenschappelijke Regelingen, zoals Avri, geen enorme reserves mogen hebben”, zegt hij. “Als er tekorten zijn, moeten gemeenten daar iedere keer weer een beslissing over nemen en eventueel geld extra bijdragen.”

Dat betekent dat de acht deelnemende gemeente aan Avri in het ergste geval samen de 10 miljoen euro moeten ophoesten. Dat moet dan dit jaar nog gebeuren.

Overgangsregeling
Avri heeft de provincie voorgesteld om een overgangsregeling in de verordening op te nemen voor de stortplaatsen die fysiek al zijn afgedicht, zoals in Geldermalsen het geval is. De Avri-gemeenten zouden wel garant kunnen staan voor het bedrag van 10 miljoen euro, als er zich in de toekomst grote kosten aandienen en er te weinig geld in het fonds zou zitten voor de Avri-stortplaats.

Britta Alink

Tags

avri,nazorgheffing,nazorgfonds

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie

zakelijk-leasen-2