bird
vrijdag 19 april | 21.49 uur

Miniaturen van Drielse panden te zien in Driels Museum

21-07-2022 15:36
uur
miniatuur

KERKDRIEL – In het Driels Museum is vanaf zondag31 juli een expositie te zien met miniaturen van Drielse panden. De miniaturen zijn gemaakt door Henk Hooijmans.

Een aantal jaren geleden startte Henk met het maken van een maquette, als hulp voor zijn zoon die destijds afstudeerde als binnenhuisarchitect. Daarna kreeg dit een vervolg en mondde het uit in een verslavende hobby. Henk ging miniaturen maken van panden die nog bestaan, maar ook van verdwenen panden. De meeste miniaturen zijn Drielse panden. Hoe kan het ook anders. Henk is een rasechte Drielenaar, met interesse voor de geschiedenis van zijn geboortedorp.

Oude bouwtekeningen
Henk bouwde zijn miniaturen op basis van oude bouwtekeningen, beeldmateriaal van het Regionaal Archief Rivierenland, Driels Museum of met privé foto’s. Soms was het ook een kwestie van gaan meten bij een bestaande locatie of het tellen van de aantallen steenlagen vanaf een foto. In eerste instantie bouwde Henk alleen met materialen die in en om het huis te vinden waren: papier, karton, lucifers, hardboard, zachtboard, zand, grond, keitjes, delen van vuurpijlen en aanstekers, kopspelden, verpakkingen van vloeitjes, speculaas, vleeswaren, touw, wasknijpers enzovoort.

Hobbywinkel
Later is daar materiaal uit de hobbywinkel bijgekomen zoals plastic, styreen en strips om kozijnen mee te maken. De meeste modellen hebben een schaal van 1:87. Deze schaal komt uit de modelspoorwereld. In deze schaal kun je namelijk veel accessoires kopen, zoals figuren, dieren, auto’s en bomen.

Het Driels Museum bevindt zich aan de Teisterbandstraat 38 in Kerkdriel. Het is geopend op zondag van 14:00 tot 17:00 uur en op maandag van 19:00 tot 22:30 uur.

Meer informatie staat op: www.drielsmuseum.nl

Tags