bird
woensdag 22 mei | 14.00 uur

Meer dan honderd Oekraïense vluchtelingen naar Zaltbommel

30-01-2023 13:35
uur
Door: Dominik Morawiak
veilingweg1_noodopvanglocatie_oekraiensevluchtelingen
Dit gebouw aan de Schaapjesrotonde wordt verbouwd tot opvang voor de vluchtelingen. (foto: Marijke Verhoef)

ZALTBOMMEL – De gemeente Zaltbommel gaat een tijdelijke noodopvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen realiseren. De komende weken wordt het kantoorgebouw aan de Veilingweg 2 in Zaltbommel verbouwd om een tijdelijk onderdak voor maximaal 104 mensen te creëren. Naar verwachting gaat de noodopvang in april dit jaar open.

Een noodopvanglocatie is een plek waar vluchtelingen een langere tijd kunnen verblijven en waar dagelijks personeel en beveiliging aanwezig zijn. De locatie aan de Veilingweg is alleen voor Oekraïense vluchtelingen en zal twee jaar geopend blijven.

Verbouwing
Het gebouw is op dit moment een kantoorgebouw. De gemeente gaat in februari en maart de locatie verbouwen om onder andere de indeling aan te passen en sanitair te plaatsen.

De Oekraïners zullen uiteindelijk in verschillende kamers voor twee, vier, zes of acht personen verblijven. Ze zullen de badkamers en de toiletten met elkaar delen. “Er komt één douche per vijf personen en één toilet per acht personen. Dit is conform de regels”, laat een woordvoerder van de gemeente Zaltbommel weten.

Geen keuken
Verder zijn er twee gezamenlijke woonkamers en één eet- en recreatieruimte. Er komt echter geen keuken voor de Oekraïners. “Mensen verblijven hier maar tijdelijk. De locatie is momenteel een kantoorpand waar geen kookfaciliteiten zijn. Deze zouden dus moeten worden aangelegd en hiervoor is een ingrijpende en langdurige verbouwing nodig voor bijvoorbeeld de aanleg van de afzuiging”, licht de gemeente toe.

Catering
De bewoners van de noodopvanglocatie krijgen daarom drie keer per dag een maaltijd geserveerd. De catering wordt door een lokale ondernemer verzorgd. Volgens de gemeente is dat “de meest praktische, snelle en veilige oplossing”.

"De catering is divers en biedt voldoende variatie. Ook wordt er rekening gehouden met de eetgewoonten in Oekraïne. Bij de mensen die in de toekomst worden opgevangen zal regelmatig geïnventariseerd worden waar de culinaire behoeftes liggen. Hier wordt zo veel als mogelijk rekening mee gehouden”, aldus de gemeente.

Ondanks het gebrek aan een keuken komt er een aantal pantry’s voor koffie en thee beschikbaar. Daarnaast zullen de bewoners hun maaltijden in magnetrons kunnen opwarmen. Alle kamers worden tot slot voorzien van een tafelmodel koelkast.

Huisvesting arbeidsmigranten
De noodopvanglocatie blijft twee jaar open. Wat gaat er daarna met het verbouwde gebouw gebeuren? De locatie aan de Veilingweg was al in beeld bij de gemeente voor het huisvesten van internationale werknemers. "Gezien de noodzaak voor noodopvang van Oekraïners wordt de locatie daar eerst voor ingezet”, licht de gemeente Zaltbommel schriftelijk toe. "De gemeente is wel al gestart met het onderzoek om te bekijken of internationale werknemers hier in de toekomst kunnen wonen.”

Dominik Morawiak

Tags

noodopvanglocatie zaltbommel,Oekraïense vluchtelingen