bird
donderdag 25 april | 10.11 uur

Meer ambulance capaciteit voor Zaltbommel

04-05-2021 17:25
uur
Door: Britta Alink
ambulance[11532465]-1
Foto: Adobe Stock

ZALTBOMMEL – Ambulances vanuit Wijk en Aalburg en Almkerk kunnen waarschijnlijk vanaf halverwege dit jaar ook ingezet worden in de gemeente Zaltbommel.

“Wij verwachten in de tweede helft van 2021 samenwerkingsafspraken te maken met de Ambulancezorg Brabant Midden-West-Noord voor de inzet van ambulances in uw gemeente”, schrijft directeur Dennis van Zanten van Ambulancezorg Gelderland-Zuid deze week in een brief aan burgemeester Pieter van Maaren. “Daarbij wordt onder andere gebruik gemaakt van de nieuwe standplaats Wijk en Aalburg (was voorheen Genderen). Ook de standplaats Almkerk blijft bestaan.

Onacceptabel
De Zaltbommelse burgemeester noemde de aanrijtijden van ambulances in met name de kernen Aalst, Brakel, Nederhemert en Poederoijen in november afgelopen jaar ‘onacceptabel’. Hij had de cijfers opgevraagd op aandringen van SGP-fractievoorzitter Geert Bok, die al veel langer aandacht vraagt voor de aanrijtijden in met name dat deel van de gemeente.

Spoedgevallen
Wettelijke eis is dat in 95 procent van de spoedgevallen de ambulance binnen een kwartier ter plekke is. In sommige dorpen wordt dat percentage bij lange na niet gehaald. En dan gaat het niet om 88 of 89 procent, maar in sommige Zaltbommelse dorpen om 28,35 en 45 procent.

Normen
In januari van dit jaar liet sectorhoofd Ambulancezorg Frans Spee van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid de politiek nog weten dat de kans erg klein is dat de aanrijtijden van ambulances in het westelijke deel van Zaltbommel in de toekomst voldoen aan de normen. Wel beloofde hij met zorgverzekeraars om tafel te gaan als uit onderzoek zou blijken dat de problemen veroorzaakt worden door te weinig geld.

Zorgverzekeraars
Dennis van Zanten schrijft in zijn brief van deze week dat de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid nu samen met zorgverzekeraars een gespecialiseerd bureau in de arm genomen heeft om eventuele gewenste veranderingen door te rekenen.

Rijafstand
Door de afspraken met de Brabantse ambulancedienst zou er meer capaciteit moeten zijn voor de gemeente Zaltbommel en wordt de rijafstand kleiner. “Dit zal ertoe bijdragen dat de opkomsttijden in uw gemeente op korte en middellange termijn worden verbeterd”, verwacht Van Zanten.

Rapid Responder
In januari van dit jaar was al ingevoerd dat de ‘Rapid Responder’ uit Waardenburg de ambulance in Zaltbommel vervangt op het moment dat deze ambulance wordt ingezet. Een ‘Rapid Responder’ kan met een ambulance verpleegkundige als chauffeur dezelfde hulp bieden als een gewone ambulance, maar kan geen patiënt naar het ziekenhuis vervoeren.

Hogere prioriteit
“Vanaf deze maand krijgt de bezetting van de post Zaltbommel een hogere prioriteit als ambulances daadwerkelijk worden ingezet”, meldt Van Zanten verder aan de burgemeester. Als bijvoorbeeld een van de ambulances uit Culemborg, Zaltbommel of Rumpt wordt ingezet, dan zijn tot nu toe Waardenburg en Culemborg de te bezetten plaatsen voor de regionale gebiedsdekking. “Dat wordt in de nieuwe situatie Zaltbommel in plaats van Waardenburg”, aldus Van Zanten. “Wordt een ambulance vanuit Zaltbommel ingezet en is vanuit de andere twee posten slechts één ambulance beschikbaar, dan schuift de Rapid Responder door naar Zaltbommel.”

Tags

ambulance,ambulance zaltbommel