bird
donderdag 25 april | 21.02 uur

Maria Pulskens opent praktijk voor psychodynamica

22-03-2021 09:00
uur
Door: Britta Alink
maria-1
• Maria Pulskens opent haar eigen praktijk in de binnenstad van Zaltbommel. (Foto: Koen Vandenput)

ZALTBOMMEL - Toen Maria Pulskens een paar jaar geleden op haar 62ste werkloos werd, aarzelde ze geen moment: ze ging weer studeren. Ze meldde zich aan bij de post-HBO-opleiding Academie voor Psychodynamica. In juni studeert ze af.

Inmiddels is ze aspirantlid van beroepsvereniging VBAG (Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze) en staat ze geregistreerd bij de RBCZ (Register Beroepsoefenaren Complementaire Zorg). Ze mag dus nu haar Praktijk voor Psychodynamische Therapie en Coaching openen en dat is dan ook precies wat ze doet.

Praktijkruimte
In haar binnenstadswoning aan de Nonnenstraat heeft ze een praktijkruimte ingericht waar ze haar cliënten kan ontvangen. Het verschil tussen een reguliere psychotherapeut en een psychodynamisch therapeut zit hem in de behandeltechnieken. "Een psychotherapeut hanteert meestal één behandeltechniek, bijvoorbeeld regressietherapie of hypnotherapie", legt Maria uit. "Met psychodynamica kan ik meerdere technieken toepassen tijdens een behandeling."

Vluchtelingenwerk
Van huis uit is Maria verpleegkundige. Nadat ze zo'n achttien jaar had gewerkt in de verpleging kwam ze terecht bij VluchtelingenWerk in Helvoirt, waar ze ook geboren is en op dat moment woonde. Via via kwam ze in contact met VluchtelingenWerk in Zaltbommel, waar ze aan de slag ging als coördinerend werkbegeleider van vluchtelingen. Later werkte ze ook nog vier jaar voor het project 'Jouw Mentor', eerst onder de vlag van Orion, later voor Humanitas. In 2005 verhuisde ze naar Zaltbommel.

Hulpvraag
"Ik heb altijd klaar gestaan voor anderen", vertelt ze. "Ik ben zeer geïnteresseerd in gedrag. Waarom is de ene persoon stilletje en teruggetrokken, waarom trekt de ander zijn mond snel open. Geen hulpvraag is voor mij te gek. Soms vind je het zelf stom of schaam je je ervoor, maar psychodynamische therapie kan heel veel oplossen. En als ik er niet uitkom, dan verwijs ik mensen door."

Contact opnemen met Maria kan via: 06-11492061 of www.mariapulskens.nl

 

Tags

maria pulskens,praktijk voor psychodynamica