bird
woensdag 24 april | 23.34 uur

Maasdriel mag carbid schieten in Hedel en Rossum

13-12-2020 14:45
uur
Door: Andre Bijl
carbid-2
Foto: Adobe Stock

MAASDRIEL - Inwoners van Maasdriel mogen op Oudjaarsdag 31 december van 10:00 tot 18:00 uur carbid schieten bij de Soepkom in Hedel (recreatiegebied ‘t Gelre’s End) en in Rossum op het trapveldje aan de Maasdijk.

Voorwaarde is wel dat minstens zeven dagen van tevoren de plannen gemeld worden aan het college én er bij de melding meteen een kaart wordt ingeleverd, waarop precies is ingetekend waar het afschieten plaats vindt en wat de schootsrichting is. De carbid-schieters moeten tenminste achttien jaar zijn, mogen niet onder invloed van alcohol of drugs zijn en de groep mag uit slechts vier personen bestaan. Extra publiek is bij het afschieten niet toegestaan. 

Rechtstreeks
Vanwege de urgentie van het onderwerp kwam het voorstel niet zoals gebruikelijk eerst in de commissie aan de orde, maar werd het donderdagavond rechtstreeks door de gemeenteraad behandeld.

Historie
Alle fracties konden zich vinden in de aanpak van B&W. Namens SSM was Kees van Baar blij met de aanpassing van de regels. “Dit neemt alle onduidelijkheden weg. Goed dat er rekening wordt gehouden met de historie die op dit punt is ontstaan.” Zijn partijgenoot Niels Steenbekkers wilde weten of meerdere belangstellenden een aanvraag kunnen indienen.

Weinig lol
Ook D66-voorman Ton van Engelen was blij met de regeling. “Fijn dat het zo kan. Al kan ik me ook voorstellen dat er nu weinig lol meer aan te beleven valt. Het is niet mogelijk om er zo een echt ‘evenement’ van te maken. Daarmee lijkt de aanleiding verdwenen om met die melkbussen aan de gang te gaan. Mijn advies is dan ook: ‘blijf lekker binnen’.”

Houvast
Kees van Drunen (PvdA/GroenLinks) begreep de zorgen van de burgemeester rond dit onderwerp, maar was nog niet helemaal gerust op de goede afloop. “Het mag nu alleen in Hedel en Rossum. Werkt dat wel? Doen we het nu goed? Ik zoek nog wat meer houvast.”

Handhaving
VVD-er Hans van der Zalm was blij dat deze traditie toch door kan gaan. “Zeer verstandig dat het alleen overdag wordt toegestaan. Dan is er meer zicht op.” CDA-woordvoerder Bianca Laheij was blij met het voorstel, maar maakte zich wel zorgen over de handhaving. “Ik heb al van jongeren gehoord dat ze er heen willen. Dan hebben ze toch nog een activiteit.”

Bewust
Burgemeester Hennie van Kooten liet weten dat er weliswaar een algeheel verbod op het afschieten van (zwaar) vuurwerk is afgekondigd, maar dat dit niet geldt voor het carbid schieten. “Dat wordt aan de veiligheidsregio’s overgelaten. Je kunt alles wel verbieden, maar dan is er niets meer te doen. Daarom hebben we bewust deze twee locaties aangewezen.”

Beperkt
Tot voor kort bestond er geen meldingsplicht. “Mensen konden gewoon knallen waar ze wilden en dat mocht tot twee uur ‘s nachts. Omdat het niet geheel ongevaarlijk is, hebben we het nu beperkt tot 10:00 tot 18:00 uur. Dan zie je nog wat er gebeurt”, zei Van Kooten.

Tijdschema
De burgemeester gaf toe dat de mogelijkheden straks beperkt zijn: “Maximaal vier personen, geen extra publiek, een meldingsplicht plus tekening zodat duidelijk is waar iedereen staat, een tijdschema; er kan inderdaad niet zoveel. Maar zo is is er toch nog iets mogelijk. We kunnen natuurlijk ook een oproep doen om lekker binnen te blijven, maar ik vraag me af of dat bij iedereen aanslaat.”

Instructies
Deze aanpak maakt de handhaving in ieder geval een stuk eenvoudiger, zei Van Kooten in een reactie op de zorgen van Bianca Laheij. “Er zijn nu maar twee locaties waar het is toegestaan. Verder mag het nergens. Wie ergens anders carbid afschiet, gaat op de bon. Boa’s en politie hebben daar al instructies voor gekregen.”

Andre Bijl

Tags

carbid schieten maasdriel