bird
vrijdag 19 april | 01.56 uur

Maasdriel aan de slag met ‘gasloos’ wonen

10-11-2020 12:05
uur
Door: Britta Alink
windmolen-7
Foto: Adobe Stock

MAASDRIEL – De ongeveer tienduizend woningen in de gemeente Maasdriel moeten, net als alle huizen in Nederland, in 2050 van het gas af. “Dat is een heel grote operatie”, weet ook wethouder Erik van Hoften.

Om de ‘transitie warmte’ in goede banen te leiden heeft het college een Plan van Aanpak vastgesteld. Daarin staat onder andere dat de gemeente met zoveel mogelijk partners in gesprek gaat. “Denk daarbij aan inwoners, ondernemers, energieleveranciers en woningcorporaties”, aldus Van Hoften.

Betaalbaar
Volgens Van Hoften gaat de aanpak uit van vier pijlers. “We willen het betaalbaar houden”, licht hij toe. “Alle inwoners moeten er financieel in mee kunnen gaan. Verder willen we flexibel zijn, dus zoeken naar verschillende manieren om woningen te verwarmen. Ook willen we het plan van aanpak elke vijf jaar herijken. En tot slot willen we niet lukraak ergens beginnen, maar goed kijken naar wat we het beste als eerste kunnen aanpakken. Bijvoorbeeld als we toch al in een bepaalde wijk aan het graven zijn.”

All electric
De wethouder denkt dat ‘all electric’ verwarmen voor de meeste woningen in Maasdriel de beste optie is. “Maar we moeten nog onderzoeken hoe dat op de beste manier kan. Dat moeten we helder krijgen met alle betrokkenen. We zullen het met z’n allen moeten doen er daar is geen oneindige pot met geld voor beschikbaar.”

 

Tags

transitie warmte maasdriel,gasloos maasdriel