bird
vrijdag 07 augustus | 05.34 uur

Loren Nine uit Hedel timmert flink aan de weg met haar muziek

19-06-2020 13:30
uur
Door: Britta Alink
lorenklein-1
• Loren Nine achter de piano. (foto: Koen Vandenput)

HEDEL – Meer dan vijf miljoen keer zijn de liedjes van Loren Nine Geerts gestreamd. De uit Hedel afkomstige 23-jarige zangeres en liedjesschrijfster behaalde dat magische aantal vorige maand. Dit jaar hoopt ze haar eerste plaat uit te brengen, een EP met zes nummers.

Veel mensen kennen haar van het prachtige ‘Who Needs You, dat onder andere te horen is in de populaire Nederlandse speelfilm Singel 39. Die film met Lies Visschedijk en Waldermar Torenstra in de hoofdrollen kwam in mei vorig jaar uit en is op dit moment nog te zien op Netflix.

Tuschinski
Loren Nine was bij de première en liep over de rode loper theater Tuschinski binnen. “Voor het eerst van mijn leven in een lange strapless avondjurk”, lacht ze.

Caro Emerald
Dat nummer ‘Who Needs You’ trok al eerder de aandacht. In het najaar van 2018 zong Loren Nine in het voorprogramma van een tournee van Caro Emerald, meer dan twintig concerten in Groot-Brittannië.

Royal Albert Hall
Hoogtepunt was het optreden in de Royal Albert Hall in Londen, waar haar ouders en zus bij konden zijn. Loren Nine is bevriend met Wieger Hoogendorp, gitarist bij Caro Emerald. Ze schreven regelmatig liedjes samen. Twee dagen voordat de tournee in het Verenigd Koninkrijk begon, kreeg Loren een telefoontje met de vraag of ze mee wilde. Dat was enorm schrikken, want als beginnend artiest in het voorprogramma van een grote ster, moet je de praktische zaken van zo’n reis zelf regelen. “Maar ik zei aan de telefoon ‘Ja hoor, dat is goed, ik ga mee’”, vertelt de zangeres. “We zijn het meteen gaan fixen.”

'Grammofoon-pop' 
Bij elk concert zong ze vijf of zes nummers.  “Als ik mijn muziek moet omschrijven, noem ik het altijd ‘grammofoon-pop’. Het zijn liedjes, die je het beste op een grammofoonplaat kunt draaien. Het zijn vaak verdrietige nummers. In mijn teksten laat ik horen hoe iemand pijn kan hebben, op een melancholische manier. Aandacht hebben voor verlangens, die niet vervuld kunnen worden”, vertelt ze.

Single
Tijdens de concerten in het Verenigd Koninkrijk bleek het publiek haar sound goed te waarderen. Op aanraden van Caro Emerald had ze ‘Who Needs You’ op single uitgebracht. “Ik had tweehonderd exemplaren meegenomen”, weet Loren nog goed. “Die waren binnen vier dagen uitverkocht.”  In allerijl werden nieuwe exemplaren besteld en verkocht ze na afloop van elk concert rond de veertig stuks.

Boven vijf miljoen
“En toen had ik ineens vijfduizend streams op Spotify. Aan het eind van de tour waren dat er tegen de honderdduizend. En nu zit ik dus ruim boven de vijf miljoen.”

Voorbeelden
De sound van Loren Nine is puur, jazzy, warm en melancholiek. Haar grote voorbeelden zijn onder andere Ella Fitzgerald, Elvis Presley, Adele, Amy Winehouse, Regina Spektor en Miles Davis.

Gitaar
Soms wordt ze begeleid door een pianist, andere keren begeleidt ze zichzelf op piano of op gitaar. “Als ik een liedje schrijf met gitaar, moet ik mijn handen filmen, zodat ik achteraf nog weet wat ik gedaan heb”, vertelt ze. “Ik heb namelijk nooit goed noten leren lezen en schrijven. Op piano gaat het iets makkelijker.”

Herman Brood Academie
Veel basiskennis deed ze op tijdens haar opleiding aan de Herman Brood Academie in Utrecht, waar ze als 16-jarige mee startte. “Die tijd was zó chill”, herinnert ze zich nog goed. “Voor het eerst ging ik om met mensen die allemaal heel goed konden zingen. Ik kwam erachter dat ik niet de enige ben die muziek ademt en muziek leeft. Ik heb daar echt ontdekt wie ik wil zijn in de muziek, wie ik ben en waar ik voor sta.”

Nieuw nummer
Binnenkort lanceert Loren Nine weer een nieuw nummer: een bijzondere cover van ‘Ain’t no mountain high enough’. Daarnaast is ze hard op zoek naar sponsors om haar eerste echte plaat te financieren. “Ik wil hem in eigen beheer uitbrengen”, vertelt ze. “Daarmee kan ik dan verschillende labels gaan benaderen.”

Omroep Gelderland
Wie Loren Nine googelt, komt mooie filmpjes van optredens tegen. Veel daarvan zijn gemaakt door Omroep Gelderland, die de zangeres regelmatig de aandacht geeft, die ze verdient. Op Spotify staan onder andere het gevoelige ‘Who Needs You’ en het swingende ‘I Do (Really Like You)’. Ze heeft daar bijna tweehonderdduizend maandelijkse luisteraars.

Tags

loren nine,who needs you,i do (really like you)

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie

zakelijk-leasen-2