bird
donderdag 25 april | 19.31 uur

Loevestein op Zilveren Dukaat

23-04-2021 11:40
uur
loevestein-2
• Hugo de Groot overhandigde de eerste Zilveren Dukaat aan directeur Ed Dumrese van Slot Loevestein. (foto: Slot Loevestein)

POEDEROIJEN – Slot Loevestein is afgebeeld op de vijfde uitvoering van de ‘Zilveren Dukaat’ van de Koninklijke Nederlandse Munt. In totaal komen er twaalf van deze munten met daarop uit elke provincie een kasteel.

De eerste dukaat met Loevestein erop werd vorige week door Hugo de Groot uitgereikt aan directeur Ed Dumrese. Loevestein vertegenwoordigt Gelderland in de Zilveren Dukaten-serie ‘Nederlandse Kastelen’, die in 2020 van start ging met de eerste vier munten.

Verzamelaarsmunt
Zilveren Dukaten waren van 1659 tot 1847 een wettig betaalmiddel in Nederland. In 1987 keerden zij terug als verzamelaarsmunt. De Koninklijke Nederlandse Munt slaat de dukaten in opdracht van het ministerie van Financiën.

Godard van Reede
Kenmerkend voor een Zilveren Dukaat is dat op de voorzijde altijd een ridder in het harnas staat afgebeeld: Veldmaarschalk Godard van Reede (1644-1703), een belangrijk persoon in de Nederlandse geschiedenis. Op zijn schild staat steeds het wapen van de Nederlandse provincie afgebeeld waar het kasteel staat.

Bestellen
De Zilveren Dukaten kosten 49,95 per stuk en zijn te bestellen op de website van de Koninklijke Munt: www.knm.nl

 

Tags

slot loevestein,zilveren dukaat,ed dumrese