bird
zaterdag 20 april | 00.50 uur

Loevestein officieel toegelaten tot Canonnetwerk

05-03-2021 08:50
uur
loevestein
• Directeur Ed Dumrese laat het officiële schild zien, met naast zich Hugo de Groot. (Foto: Slot Loevestein)

POEDEROIJEN – Slot Loevestein is al sinds maart vorig jaar onderdeel van het museumnetwerk van de Canon van Nederland. Maar pas afgelopen week werd het officiële momentje gehouden. Via een videoverbinding.

Nog niet eerder vond een officiële toetreding tot het Canonnetwerk via video plaats. De ondertekening gebeurde bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Vervolgens werd het convenant samen met het schild per post verzonden naar Loevestein. Daar heeft directeur Ed Dumrese het schild in het bijzijn van Hugo de Groot bevestigd aan de poort van de vesting.

Hugo de Grootjaar
Op 22 maart is het precies vierhonderd jaar geleden dat Hugo de Groot via zijn boekenkist ontsnapte uit Loevestein. Deze maand, op 22 maart, gaat het Hugo de Grootjaar van start. “Loevestein viert als initiatiefnemer van dit jaar het jubileum van Hugo’s ontsnapping”, vertelt Dumrese. “Het is dan ook extra speciaal dat we dit jaar officieel zijn toegetreden tot het netwerk van de Nederlandse Canon.”

Website
Tijdens het Hugo de Grootjaar staat een groot aantal activiteiten op het programma op Loevestein, maar ook door het hele land. Een overzicht hiervan staat op de website: www.hugodegroot.nl

Geschiedenis
Met de Canon van Nederland als uitgangspunt slaan musea door het hele land de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen: het Canonnetwerk. De Canon-musea presenteren iconische topstukken van de Canon in de eigen museale context en trekken op in een gezamenlijke programmering en campagne. Deze landelijke samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW.

Tags

Slot Loevestein,Canon van Nederland,Hugo de Grootjaar,Ed Dumrese