bird
zondag 26 mei | 04.11 uur

Lijstenmakerij Paragraaf: ‘Alle lijsten die ik maak, zijn ten gunste van het kunstwerk'

20-04-2022 16:55
uur
Door: Martin van Hemert
200422_lijstenParagraafNIEUWLR-1
Steven Schumm met in zijn hand een door hem ingelijst wapen van Rossum. Foto: Mariska van Brakel

ROSSUM - Steven Schumm is sinds begin 2022 onder de naam 'Paragraaf' actief als gecertificeerd lijstenmaker. Uniek in de Bommelerwaard en dus weet men hem in de tussenliggende vier en een halve maand inmiddels goed te vinden. 'Klanten zijn superblij met het resultaat.'

Een keur aan de meest uiteenlopende lijsten is uitgestald in het atelier van Steven Schumm. Hij is sinds 1 januari van dit jaar begonnen met zijn lijstenmakerij, genaamd Paragraaf. Zijn atelier bevindt zich achter het woonhuis aan de Torenlaan in Rossum en is de ideale plaats om te bekijken wat de man achter Paragraaf allemaal in zijn mars heeft. Dat is namelijk veel meer dan het standaard fotolijstje dat bij een willekeurige winkel te koop is.

(Tekst loopt door onder de foto)

 

Toch is lang niet iedereen zich volgens Schumm bewust van het belang van een goede lijst bij een kunstwerk, foto, ets of iets anders waardevols: "Een goede lijst beschermt en is altijd onderdanig aan het kunstwerk. Je blik moet niet naar de lijst worden getrokken, maar naar het kunstwerk. Hoe mooi de lijst vaak ook is, het moet niet afleiden. Alles wat ik maak is ten gunste van het kunstwerk, maar je moet tegelijkertijd wel 'een' kader scheppen, anders loopt het kunstwerk over in de muur en dat wil je ook niet."

Voorbeelden
Als gecertificeerd lijstenmaker mag Schumm op alle niveaus inlijsten, zelfs tot het niveau dat vereist is voor museumtentoonstellingen. Dat is echter (nog) niet de doelgroep die hij nu het meest bedient. "Meestal zijn het mensen die een oude foto, een schilderij, een borduurwerkje of bijvoorbeeld een doopjurkje willen laten inlijsten en dat kan ik allemaal. De klant kan dan hier in het atelier bekijken welke lijst het mooist is en daar kan ik ook advies bij geven. Ik heb veel voorbeelden in allerlei verschillende kleuren en diverse materialen. Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden. Ik overleg met de klant wat ik kan bieden. En als ze dan na afloop het resultaat zien, zijn ze altijd blij verrast." 

Paragraaf is de enige gecertificeerde lijstenmaker in de Bommelerwaard en beschikt over ruime openingstijden. Behalve woensdag- en donderdagavond van 19:00 uur tot 22:00 uur (op afspraak), en zaterdag van 10:00 uur tot 17:00 uur vrije inloop, is het vanaf 1 mei ook mogelijk om op vrijdag van 10:00 uur tot 17:00 uur langs te komen zonder afspraak. Meer informatie over de diensten van Paragraaf en het maken van een afspraak is te vinden op de website: www.paragraaf-lijsten.nl.

Tags

Lijstenmakerij Paragraaf