bird
zaterdag 29 januari | 05.03 uur

Lichtjestocht in Kerkdriel: 'We worden vanzelf een keer de grootste van Nederland'

11-01-2022 14:27
uur
Door: Martin van Hemert
IMG_0778-1
• Foto: Bommelerwaardgids

KERKDRIEL – Na eerder Zaltbommel te hebben aangedaan, hebben zo’n tachtig mensen vrijdagavond in Kerkdriel hun onvrede geuit door middel van een zogeheten ‘lichtjestocht’. Onder meer het coronabeleid was mikpunt van de kritiek van de deelnemers. “Het gaat nergens meer over, hè."

Het is tien voor zeven ’s avonds wanneer de fakkels worden uitgedeeld aan iedereen die zelf geen lampje heeft. Een groep van tientallen mensen, waaronder ook een aantal jonge kinderen, heeft zich op deze vrijdagavond verzameld voor het gemeentehuis in Kerkdriel. Uit een aanhangwagen met daarop de teksten ‘Wij zijn de leugens zat!’ en ‘Het klopt niet!!!’ schalt het ene na het andere protestlied. ‘Wie zijn hier de baas’ van Ernst en Bobbie wordt moeiteloos gevolgd door ‘It’s my life’ van Dr. Alban. Een paar minuten later gaat de muziek zachter. Paul Cornelis, de initiatiefnemer van deze tocht, heeft namelijk de microfoon gepakt om een inleidend woordje te doen. 

(Tekst loopt door onder de video's)Om klokslag 19:00 uur vertrekt de menigte onder begeleiding van politie en boa's richting het Mgr. Zwijsenplein, waar mensen vanachter de ramen meegluren. Sommigen lachend, anderen ronduit verbaasd, maar de rijdende karavaan trekt ontegenzeggelijk een hoop bekijks. Eén van de deelnemers steekt een anti-vaccinatie-poster onder de ruitenwissers van auto's langs de route.


De stoet trekt inmiddels op richting de Sint Annatroonstraat waar nieuwsgierigen uit het raam hangen om het tafereel te aanschouwen. “Jullie mogen gezellig aansluiten. We lopen voor de vrijheid, de toekomst van onze kinderen en de mensenrechten”, roept één van de demonstranten door zijn megafoon richting de bewoners.

Bedriegen
Langzaam maar zeker breidt de groep demonstranten zich wat uit. Waar bij aanvang van de tocht er nog zo’n vijftig personen meeliepen, is dat aantal halverwege de tocht opgelopen tot ruim tachtig. Onder de deelnemers is ook Patricia de Wit uit Hurwenen. Voor haar is het vaccinatiebeleid de belangrijkste reden om aan de lichtjestocht mee te doen: "Het gaat nergens meer over hè, dat prikken. En het beleid. Er klopt niks meer van, ze liegen en bedriegen waar je zelf bij staat", aldus De Wit, die aangeeft maar weinig van haar mede-lopers te kennen, 'maar dat maakt niet uit'.

Aansluiten
Een andere vrouw uit de Bommelerwaard wil ook haar verhaal doen, maar wanneer haar wordt gevraagd wat voor haar de belangrijkste reden is om mee te lopen, schiet ze vol. "Ik raak geëmotioneerd, merk ik. Het doet me heel veel." Dat is ook het geval bij initiatiefnemer Paul Cornelis, die is opgegroeid in Kerkdriel en sinds twee jaar in Zaltbommel woont. "Ik ben zelf een horecazaak kwijtgeraakt, dus ik heb niks te verliezen. Op deze manier proberen we de mensen te bereiken, zodat ze zich bij ons aansluiten", stelt Cornelis, die tevreden is met de opkomst. "Natuurlijk zie je graag duizend mensen lopen, maar als je ziet dat ze in grotere steden met vijftien man lopen, dan mogen wij zeker niet klagen."

Afbreken
Ondertussen passeert de lange stoet sportpark Ipperakkeren van voetbalclub DSC. Uit de geluidsboxen knalt - tot groot genoegen van een deel van de deelnemers - een snoeiharde remix van 'Allen voor één' van rapper Lange Frans gevolgd door het ronduit kinderlijke 'Borst vooruit' van K3. De muziek schiet op deze avond alle kanten op, maar dat is ook direct het enige. De tocht verloopt zonder problemen en wanneer als eindpunt het gemeentehuis weer is bereikt, geeft één van de organisatoren een politieagent een boks als bedankje. Nog een laatste keer schalt 'Liberté' door de straten van Kerkdriel, waarop initiatiefnemer Cornelis de tocht definitief afsluit. "We gaan nu afbreken, maar hou ons in de gaten, want wij laten nog vaker van ons horen en ons zien. En als we allemaal een mannetje extra meenemen dan worden we vanzelf een keer de grootste van Nederland."

Tags

Lichtjestocht

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie

ikzoekuwhuis-banner336x336px-2
mada-banner336x336px-334x0
metalura-336x336-steelart
vdolw-bommelerwaardgids-336x336
metalura-336x336-balkonbeglazing2
artisan-banner336x336px-v2
manpune-banner336x336pxkopie
tuynkamer-banner336x336px
metalura-336x336-glazenwanden
vanaken-banner336x336px
arkadya-banner336x336px-2
lsh-banner336x336px-21
fordgerritse-banner336x336px-kopie-ren
horssenbv-banner336x336px
p-gsafety-banner336x336px
optisportdekreek-banner336x336px