bird
donderdag 25 april | 03.42 uur

Lening voor dierenasiel: 'Het asiel is een beetje van ons allemaal'

27-05-2022 09:24
uur
Door: Britta Alink
dierenasiel3
Vlnr. Guido van Dieten, Bert de Jong, Adrie Bragt en Marleen van Baal op de bouwplaats aan de Steenweg in Bruchem. (Foto: Bommelerwaardgids)

BRUCHEM - De gemeente Zaltbommel heeft een lening van 350.000 euro verstrekt aan stichting Streekdierentehuis Bommelerwaard. Daarmee is de financiering van het nieuwe gebouw aan de Steenweg bijna rond. "Maar nog niet helemaal", zegt vice-voorzitter Guido van Dieten.

Van Dieten is als projectleider van de nieuwbouw nauw betrokken bij het proces. Op dit moment ligt de bouw eventjes stil. Het grondwerk is allemaal gedaan, de vloer ligt er, maar het wachten is op de betonnen geprefabriceerde wanden. "Die hadden er al moeten zijn, maar ze komen waarschijnlijk op 6 juni", zegt hij hoopvol. "Als de wanden eenmaal staan, zal het weer even hard gaan, want veel andere materialen zijn wel al binnen." Bestuur en vrijwilligers hopen dat ze hun jaarlijkse Kerstborrel in het nieuwe gebouw kunnen organiseren.

Meer ruimte
Het nieuwe dierenasiel wordt twee keer zo groot als het oude gebouw, dat dateert uit 1998. In het nieuwe pand komt onder andere meer ruimte om mensen te ontvangen, een grotere behandelkamer voor de dierenarts en ruimere dierenverblijven. "De regelgeving is tegenwoordig aangescherpt", licht Van Dieten toe. "Diersoorten moeten beter gescheiden zijn, dan wij hier nu doen. Er zijn ook hogere eisen voor de quarantaineruimte, de ziekenboeg en ventilatie."

Schoolklassen
Volgens voorzitter Marleen van Baal biedt het nieuwe gebouw ook meer ruimte voor educatieve doeleinden. "We kunnen op dit moment geen groepen, bijvoorbeeld schoolklassen, ontvangen en rondleiden", vertelt ze. "Maar ook als mensen een dier komen ophalen of wegbrengen hebben daar geen goede ontvangstruimte voor. Dat gebeurt nu allemaal in het halletje of de kantine."

Toekomst
Wethouder Adrie Bragt vindt het fijn dat hij in zijn laatste weken dat hij nog wethouder is in Zaltbommel de voortgang van de nieuwbouw kan zien. "Wij willen graag dat het dierenasiel voor de Bommelerwaard behouden blijft en dat het toekomst heeft", zegt hij. "Daarom hebben we de lening ook beschikbaar gesteld. Een mooie nieuwe locatie is niet alleen goed voor het dierenwelzijn, maar zorgt er ook voor dat de beheerders en de vrijwilligers weer met plezier aan de slag kunnen."

Vrijwilligers
Volgens hem is het asiel een belangrijk onderdeel van de maatschappij. Er werken veel vrijwilligers, waaronder mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar ook jongeren of mensen met psychische klachten die gebaat zijn bij het werken met dieren. Buiten het asiel zetten veel gastgezinnen zich in voor bijvoorbeeld de opvang van kittens of van honden die extra aandacht nodig hebben. "Het dierenasiel is een beetje van ons allemaal", vindt hij.

Duurzaamheid
Bij het ontwerp en de bouw van het nieuwe onderkomen is veel aandacht voor duurzaamheid. "We gaan er vanuit dat het pand dertig tot vijftig jaar meegaat", aldus penningmeester Bert de Jong. "We verwarmen straks met een warmtepomp, we hebben heel goede ventilatie en warmte-terugwinning. Op het dak komen zonnepanelen."

PR en fondsenwerving
Het totale budget voor de nieuwbouw is acht ton. Maar met het steeds duurder worden van bouwmaterialen wordt het wel spannend of de stichting het daarmee gaat redden. "We hopen dan ook snel een bestuurslid te vinden die zich bezig gaat houden met pr en fondsenwerving", aldus voorzitter Van Baal. "En als er bedrijven zijn die ons willen steunen met geld, middelen of mensen, dan zijn we daar ook heel blij mee."

Britta Alink

Vlnr. Guido van Dieten, Bert de Jong, Adrie Bragt en Marleen van Baal op de bouwplaats aan de Steenweg in Bruchem. (Foto: Bommelerwaardgids)

 

Tags

dierenasiel zaltbommel