bird
maandag 05 december | 22.56 uur

Lekker zeilen, gewoon in de Bommelerwaard

12-06-2020 09:00
uur
Door: Britta Alink
zeeverkenners-1
Foto: aangeleverd

BOMMELERWAARD – Elke zaterdagmiddag stapt een groep van ongeveer dertig jongeren tussen de 10 en 18 jaar in de haven van Zaltbommel in zes ‘Lelievletjes’. Vervolgens gaan ze de hele middag het water op.

De groep ‘Zeeverkenners’ van de Zaltbommelse scoutingclub St. Martinus heeft plaats voor nieuwe leden. “Daarom organiseren we binnenkort een kennismakingsmiddag”, zegt groepsleider Martijn Blatter (26 jaar) uit Kerkdriel. Zelf werd hij 10-jarige lid van de Zeeverkenners en nu hij in Eindhoven studeert, komt hij nog elke week terug om met de jeugd aan de slag te gaan.

Zes jongeren
De ‘Lelievlet’ is een stalen zeil-, roei- en wrikboot, die door vrijwel alle zeeverkennergroepen in Nederland wordt gebruikt. Het 5,6 meter lange bootje biedt ruimte aan zes jongeren.

De Waalbuffel
De groep uit Zaltbommel wordt altijd eerst door sleepboot ‘De Waalbuffel’ van de club naar de overkant van de Waal gevaren. In de overnachtingshaven van Haaften kunnen ze daar veilig aan de slag.

1,5 meter
Vanwege corona wordt echter niet in het Haaftense water gevaren, maar op de Zandmeren in Kerkdriel. “Tijdens het slepen naar de overkant van de Waal zitten er in elke vlet een aantal ervaren leden, om goed in de gaten te houden dat de overtocht veilig verloopt”, legt Martijn uit. “Met de huidige 1,5 meter maatregel in de bootjes kunnen we hier niet aan voldoen, dus zijn we op zoek gegaan naar een andere oplossing.”

Voldoende afstand
Direct nadat premier Mark Rutte tijdens een persconferentie bekend maakte dat jongeren tot 18 jaar vanaf eind april weer buiten met elkaar konden sporten, gingen bestuur en leiding van de scoutinggroep digitaal met elkaar om tafel. ‘Hoe gaan we dit aanpakken’, was de centrale vraag. ‘Hoe kunnen we onze jongeren weer het water op laten gaan en tegelijkertijd voldoende afstand van elkaar garanderen.’ Al snel kwamen ze tot de conclusie dat met name de oversteek van Zaltbommel naar Haaften niet meer veilig kon. En dus werd gezocht naar een alternatief.

Van Gent Watersport
Van Gent Watersport in Kerkdriel bood uitkomst. “Daar mogen we de komende weken onze bootjes aan de steiger leggen en met de groepen aan de slag”, vertelt Martijn. Het werd een flinke operatie, want eerst moest de oude trouwe sleepboot de zes bootjes naar De Zandmeren verplaatsen. De haven van Zaltbommel uit, over de Waal richting Rossum, via Sluis St. Andries naar de Maas en vervolgens naar de Zandmeren.

Blij
Vanaf de eerste bijeenkomst op de Zandmeren was het een succes. De jongere leden van 10 tot 12 jaar (‘Orka’s), de iets oudere Zeeverkenners van 12 tot 15 jaar en de leden van de Wilde Vaart (15 tot 18 jaar). “We konden goed merken dat ze blij waren elkaar weer te zien”, lacht Martijn. “Je merkte dat ze er allemaal genoeg van hadden om binnen te zitten. Tijdens de lockdown kregen wij als leiding ook vaak berichtjes van de kinderen en de jongeren, dat ze niet konden wachten om het water weer op te gaan.”

Meiden
Op dit moment is de groep op zoek naar nieuwe leden, vooral meiden, in de leeftijd van 10 tot en met 12 jaar. Tijdens de open dag op 5 juli kunnen zij gratis en vrijblijvend een zeilles volgen. “Het gaat bij ons niet alleen om het zeilen en roeien, we zijn geen zeilschool”, benadrukt Martijn. “Het gaat om samenwerken, verantwoordelijkheid krijgen en leidinggeven. Toch is dat niet de hoofdreden waarom onze leden elke week langskomen. Dat is om lol te beleven met elkaar, om aan het eind van de dag met een grote glimlach van de boot af te stappen.”

De open middag duurt van 13:00 tot 16:30 uur. Aanmelden is noodzakelijk en kan via: zeeverkenners@scouting-zaltbommel.nl (graag met vermelding van naam en leeftijd)

Britta Alink

Tags

zeeverkenners,scouting st martinus,scouting bommelerwaard,martijn blatter