bird
donderdag 25 april | 02.17 uur

Lekker werken en veel lachen bij Elliz in Company

08-03-2021 13:30
uur
Door: Britta Alink
elliz
• Elze Frie (l) en Anske van den Dool in de nieuwe winkel aan de Waterstraat. (Foto: Koen Vandenput)

ZALTBOMMEL - Sinds vorige week heeft de sociale onderneming Elliz in Company een echt winkelpand in de mooie Waterstraat, vlakbij de Waterpoort. De winkelruimte is nu nog leeg, maar in de werkplaats erachter is al volop activiteit.

Het is de bedoeling dat klanten straks in de winkel terecht kunnen voor onder andere knuffeltjes, dekens en vlaggetjes. Alles gemaakt van textiel, door de mensen van de textielwerkplaats. "Iedereen kan hier altijd binnen lopen", vertelt initiatiefneemster Elze Frie. "Je kunt hier straks leuke spulletjes kopen, maar iedereen is ook welkom in de werkplaats. Voor een praatje of om te kijken of je er iets kunt doen."

Social Factory
Elze Frie startte haar 'social factory' in 2015 in de kloosterkapel in De Poorterij. Doel van de onderneming is om mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt ervaren, weer richting te geven. 'Eerst ontdooien, daarna ontplooien en het vervolgens zelf kunnen rooien' luidt het motto. "Zo werkt het ook echt", lacht Elze.

Zelfvertrouwen
"De mensen die hier komen, zijn vaak in het begin best gesloten. Wij zorgen ervoor dat ze gaan ontdooien. Dat gebeurt meestal heel snel, omdat iedereen hier helemaal zichzelf kan en mag zijn. Je ziet mensen groeien en zelfvertrouwen krijgen als ze een nieuwe techniek hebben geleerd of als ze een complimentje krijgen. En verder wordt hier heel veel samen gelachen, dat vinden we belangrijk."

Rabobank
Na de jaren in De Poorterij verhuisde Elliz in Company naar de voormalige Rabobank aan de Boschstraat. "Een mooie locatie, maar de drempel om zomaar even naar binnen te lopen was hoog", merkte Elze. "Nu we in de Waterstraat zitten, hebben we al veel meer aanloop terwijl de winkel nog niet eens is ingericht."

Knuffels
In de nieuwe winkel staan al wel een toonbank en een paar kasten. Onder andere een oud lockerkastje waar een aantal knuffels tentoongesteld is. "Dat is Sherlock", wijst werkvloerbegeleider Anske van den Dool aan. "We noemen het kastje de 'knuffelflat'. Het is de bedoeling dat hij vol komt te staan met knuffels. We willen ook 'de burgemeester' maken en een knuffel van wethouder Adrie Bragt."

Stadskasteel
Een vitrinekast in de winkelruimte is nog helemaal leeg. "Hiervoor zijn we samen met Museum Stadskasteel een plan aan het maken", vertelt Anske. "Het is de bedoeling dat wij hier objecten uit hun textielcollectie gaan laten zien."

Oude kledingstukken
Want textiel is waar het allemaal om draait bij Elliz in Company. Onder andere de stoffen (verjaardags)vlaggetjes zijn populair. Mensen kunnen hiervoor bijvoorbeeld oude kledingstukken inleveren en aangeven hoe veel vlaggetjes ze willen hebben. "Helemaal op maat gemaakt dus", zegt Elze.

Ook knuffels worden gemaakt van oude kleding. "Ik vind het heel mooi als iemand een favoriet kledingstuk van zijn moeder inlevert om daarmee een persoonlijke knuffel voor een kindje te laten maken. We maken ook vaak dekens van kleding van een overleden dierbare."

Vrijwilligers
Elliz in Company werkt samen met onder andere Buurtzorg, Stichting Welzijn Bommelerwaard, Humanitas, Vluchtelingenwerk, de Voedselbank, Werkzaak Rivierenland en de gemeente Maasdriel en Zaltbommel. Een vast team van trouwe, hardwerkende vrijwilligers helpt elke dag in de werkplaats.

Fietsenwerkplaats
Elze hoopt in de toekomst, op een andere locatie, te kunnen uitbreiden met een sociale fietswerkplaats. "Daarvoor ben ik nog op zoek naar een sociale ondernemer, die dat samen met mij wil opzetten. Want van textiel weet ik alles, maar van fietsen helemaal niet", lacht ze.

Britta Alink

Tags

elliz in company,elze frie,anske van den dool