bird
donderdag 25 april | 19.16 uur

Lappi en het meisje

09-09-2020 00:00
uur
Door: Marlou van Dijk
Judith Lissenberg-2
Judith Lissenberg met Lappi en Pete (foto: Koen Vandenput)

ZALTBOMMEL - Het kinderboek ‘Lappi en het meisje’ van Judith Lissenberg en Suzanne Huijs gaat over de honden Lappi en Pete en het meisje.

"Tijdens één van mijn wandelingen met Lappi en Pete in Zaltbommel stopte er een meisje op een fiets. Ze vroeg of ze de honden mocht aaien en gaf Lappi een beetje water", vertelt Judith Lissenberg over het ontstaan van het boek. Deze toevallige ontmoetingen herhaalden zich een aantal keer en bleven bij Judith hangen. Ze werden het uitgangspunt voor het verhaal van ‘Lappi en het meisje’. De bijpassende illustraties verzorgde hondenliefhebber, kunstenaar en illustrator Suzanne Huijs.

Heerlijk boek
Het verhaal in het 96 pagina’s dikke kinderboek speelt zich af in Bommel, een klein stadje met een brug over de rivier de Waal. In het boek staan een aantal thema’s centraal, zoals vriendjes worden en leuke dingen met honden doen. Judith licht dit toe. “Kinderen kunnen dit lees- en beleefboek zelf lezen, of aan iemand voorlezen. Ze kunnen het zelfs voorlezen aan een hond of, sterker nog, een hond leren lezen. Ook is er aandacht om op een fijne manier met honden om te gaan. Wat doe je als je zomaar een hond ontmoet? Dan word je bijvoorbeeld een lantaarnpaal. Of wil je weten hoe je een hond fijn kriebelt? Dit boek vertelt je hoe je dat kan doen. Ook als je graag een hond wilt hebben of een beetje bang bent voor honden is dit een heerlijk boek. Op iedere bladzijde zijn er nieuwe dingen te ontdekken, beleven, lezen en doen.”

Voor jong én oud
‘Lappi en het meisje’ is een boek voor jong én oud, en heel geschikt voor voorleesprojecten. Zo is hond Pete officieel opgeleid tot voorleeshond. Hij gaat met Judith mee naar voorleesprojecten, waarbij kinderen aan Pete het boek 'Lappi en het meisje’ kunnen voorlezen, om zo hun leesvaardigheid te oefenen.

Aanknopingspunten
Inspiratie voor dit lees- en beleefboek haalde Judith ook uit haar jeugdboek ‘Frederick de muis’, een bijzonder prentenboek van Leo Lionni. “Frederick is een muis die op een steen zit, terwijl alle muizen om hem heen druk bezig zijn een wintervoorraad aan te leggen. Op de vraag waarom Frederick niets doet, antwoordt hij dat hij zonnestralen, kleuren en woorden verzamelt. 's Winters als het eten op is en honger en kou toeslaan, komen de muizen bij Frederick om te luisteren naar zijn mooie verhalen.”
‘Lappi en het meisje’ biedt allerlei aanknopingspunten voor mooie gesprekken met kinderen en ouderen, en voor mensen die met kinderen werken, zoals leerkrachten, coaches en hondenscholen. Ook voor kinderen die bang zijn voor honden, is dit een leuk en leerzaam boek dankzij de creatieve en simpele oefeningen.

Aan de vormgeving van het boek is veel aandacht besteed. “We kozen voor een stevige kaft en dikker papier. We hebben het boek ook getest. De ideale leeftijd ligt rond de zeven jaar, maar ook kinderen van 11-14 maanden die net beginnen te praten, vragen en wijzen al naar het boek met het woord ‘hond’. Kinderen kunnen zelf hun droomhond tekenen, of de plaatjes van Lappi en Pete uitknippen en altijd meenemen. Willen ze dit liever niet, dan kunnen ze los papier gebruiken of een foto maken. En wie over de Bommelse brug rijdt, kan altijd even zwaaien naar Lappi en Pete!”

'Lappi en het meisje' kost € 24,95 en is zonder verzendkosten te bestellen in de webshop van Prins Petfoods: shop.prinspetfoods.nl/boeken/lappi-en-het-meisje

 

Over Judith Lissenberg
Judith Lissenberg (1965) woont in Zaltbommel. Ze is naast journalist en (tekst)schrijver ook creatief hondentrainer, www.hierwaakik.nl Ze heeft 12 boeken op haar naam staan en geeft graag interactieve workshops en trainingen voor en met de hond. Judith heeft drie Australian Shepherds: Lappi (2006), Pete (2012) en Stitch (2019). Naast honden heeft Judith ook veel ervaring met kleine knaagdieren (hamsters, dwerghamsters, ratten, muizen en gerbils) en met fretten.

Lappi & Pete
De viervoetige hoofdpersoon Lappi heet officieel “Vauhtitassun Lappi Vaibmus”. Lappi betekent Lapland in het Fins en Lappi is echt in Fins-Lapland geboren. Als pupje is hij daar door Judith opgehaald. Zijn beste vriend is Pete. Pete heeft maar een oog, een blauw oog, en staat ook wel bekend als “Wild West of Clan Miphydes”.

Suzanne Huijs
Suzanne Huijs woont in Beusichem, werkt met honden en is kunstenaar, illustrator en meer, www.suzannehuijs.nl

Tags

Lappi en het meisje,Kinderboek,honden,zaltbommel