bird
donderdag 11 augustus | 01.41 uur

Kunstwerk van Niels van Houten te zien in Tina Turner Museum

11-01-2022 11:39
uur
Door: Britta Alink
kunstwerk-1
• Niels van Houten uit Kerkdriel met het werk dat nu in het Amerikaanse museum te zien is. (Foto: aangeleverd)

KERKDRIEL - Al zolang als hij zich kan herinneren is Niels van Houten (37) groot fan van Tina Turner. Sinds vorig najaar hangt er een print van een schilderij van zijn hand in het Tina Turner Museum in Brownsville vlakbij Tina's geboorteplaats Nutbush, Tennessee in de Verenigde Staten.

Niels heeft via de Tina Turner-fanclub online heel wat leden uit alle delen van de wereld leren kennen. "Ik ben zelf nog nooit in Amerika geweest", bekent hij. "Staat wel hoog op mijn verlanglijst." Veel mensen kennen Niels uit de tijd dat hij kapsalon Hairstudio Six runde op het Mgr. Zwijsenplein in Kerkdriel. Die zaak heeft hij niet meer, maar wel staat hij nog één dag in de week bij een Drielse kapper te knippen.

Ook kennen veel mensen Niels van zijn inzet voor de Drielse Vertellingen, die jaarlijks door het Driels Museum worden uitgegeven. Hij schrijft er verhalen voor en is sinds twee jaar verantwoordelijk voor de opmaak van deze uitgave.

Illustreren
Daarnaast richt hij zich op zijn grote passie: illustreren en grafisch werk. Tekenen en schilderen is het liefste wat hij doet. Het werk dat hij maakt is realistisch, soms moet je goed kijken om te zien of het een foto is of een schilderwerk. Niels werkt in opdracht, maar ook voor zichzelf. Van pentekeningen van pasgeboren baby's, huisdieren en geschilderde portretten tot een mooi pastelschilderij van Marilyn Monroe. Ook werkt hij als illustrator. Zo maakte hij de tekeningen in 'Het Maya Mysterie', een kinderboek van Li Lefébure en Esther Walraven. Momenteel werkt hij aan de illustraties voor een nieuw kinderboek van de hand van de in Zaltbommel opgegroeide Antoinette van Steenis. "Dat verhaal speelt zich ook af in Zaltbommel, heel leuk om te doen", vindt hij.

Instagram
Eind 2020 maakte hij het schilderij van zijn grote idool Tina Turner, 90 centimeter bij 1.20 meter groot, in acrylverf. De Drielenaar zette zijn werk op Instagram en kreeg reacties vanuit de hele wereld. "En toen zat er ineens een reactie bij van een Amerikaan, die zei dat het Tina Turner Museum er belangstelling voor had", vertelt Niels, die natuurlijk enorm vereerd was. Hij ging in overleg met het museum over de manier waarop het schilderij naar Amerika moest komen. Uiteindelijk werd besloten een print van het werk te laten maken. Die print is iets kleiner dan het originele werk; 60 bij 80 centimeter groot.

Permanente collectie
In september zijn de jaarlijkse Tina Turner Heritage Days gehouden. Online, want ook in Amerika zijn beperkende maatregelen vanwege corona. "Tijdens die dagen is onder andere mijn schilderij gepresenteerd en opgenomen in de permanente collectie 'fan art' van het museum", vertelt Niels. "Ik hoop echt een keer naar het museum te kunnen gaan om het daar in het echt te zien hangen. En mijn allergrootste droom is natuurlijk om Tina Turner te ontmoeten. Die kans is niet zo heel groot, maar ach, er gebeuren gekkere dingen in de wereld. Er is mij verteld dat Tina nog steeds connecties heeft met het museum en dat de kans groot is dat zij zelf het schilderij online gaat zien. Hoe bijzonder is dat!"

Exposeren
Niels heeft zijn werken nog nooit geëxposeerd. Toch zou hij het wel leuk vinden om ze een keertje te kunnen laten zien in de Bommelerwaard. "Het zou geweldig zijn om vaker een werk te kunnen verkopen", lacht hij.

Een print van het schilderij van Tina Turner is overigens gewoon bij hem te bestellen. Contact met Niels opnemen kan via zijn Instagramaccount of Facebookpagina: niels_van_houten

Tags

niels van houten,tina turner museum